Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не ги хвърляйте! Ето какви ползи носят костилките от праскови

19 юни 2024, 17:00 часа
Реклама

Прасковите са едни от най-обичаните летни плодове с неповторим вкус и аромат. Но знаете ли, че дори костилките им крият значителни ползи за здравето? Както при кайсиите, така и при прасковите, ядките в костилките могат да бъдат изключително полезни. Днес ще разгледаме какви са тези ползи и как можем да ги използваме в нашето ежедневие.

Митове и реалност за костилките от праскови

Липсата на достатъчно информация за ползите от костилките на прасковите може би се дължи на слуховете, че те са отровни. Истина е, че костилките съдържат цианид, съединение, което се намира също в ядките на кайсиите и черешите. Този факт може да плаши, но реалността е, че концентрацията на цианид в прасковените ядки е доста ниска.

Защо ядките от костилките на прасковите са полезни

В 1 грам костилка се съдържат само 2.2 милиграма цианид. За да настъпи отравяне, трябва да се консумират 250 ядки от праскова, което е практически невъзможно. Затова умерената консумация на тези ядки е безопасна и може да донесе множество ползи за здравето.

Ползи от костилките на прасковите

1. Подобряване на чревната функция

Костилките от праскови съдържат значително количество фибри, които подпомагат чревната функция. Фибрите поддържат здравословното ниво на полезни бактерии в червата и подсилват имунитета. Те са важни за нормалното движение на червата, което осигурява редовното изхождане и добрия метаболизъм.

праскови

2. Богати на минерали

Ядките от праскови съдържат важни минерали като калий, магнезий и желязо. Калият и магнезият управляват кръвното налягане и работата на сърцето, докато желязото е отговорно за транспорта на кислорода към тъканите и клетките. Тези минерали са от съществено значение за изпращането на нервните сигнали към сърцето, мускулите и клетките.

3. Лек за нервен стомах

Ядките от праскови са изпитано средство за борба с нервен стомах. За целта се счукват три ядки от праскови и се смесват с една лъжица мед. Тази смес се приема два пъти дневно преди хранене. Нишестето в ядките подпомага процесите на храносмилане и облекчава стомашните неразположения. 

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

4. Натурален аромат и вкус

Костилките на прасковите притежават специфичния леко горчив аромат, който напомня на череши, бадеми или кайсии. Много от продуктите, с които свързваме бадемите, като марципан или амарето, всъщност се правят от костилките на тези плодове. За да извлечем ядката на прасковата, трябва първо да изпечем костилките на сух тиган за около 15 минути, като ги бъркаме често. След това ги счукваме, вадим ядката и повтаряме процедурата с тигана.

Костилките от праскови, които обикновено изхвърляме, са истинско съкровище за нашето здраве. Богати на фибри и минерали, те подпомагат чревната функция, контролират кръвното налягане и работата на сърцето, и дори облекчават стомашни неразположения. Въпреки потенциалните рискове, умерената консумация на ядките от праскови е безопасна и полезна. Така че следващия път, когато хапнете сочна праскова, помислете два пъти преди да изхвърлите костилката. Тя може да бъде истински дар за вашето тяло.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес