Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нарколозите назоваха сериозно погрешно схващане за махмурлука

02 октомври 2024, 20:00 часа

По-добре е празниците да се празнуват без алкохолни възлияния, много хора дори не си представят до какво може да доведе едно редовно „Наздраве за ...“. Нарколозите обясниха основното погрешно схващане за махмурлука.

По-добре е да празнувате важни събития в живота без алкохол. Като цяло би било добре напълно да премахнете алкохола от живота си, сигурни са лекарите. Грешка е да мислите, че една-две чаши вино няма да ви навредят.

Ето как редовната консумация на алкохол по различни причини може неусетно да прерасне в зависимост и да превърне привидно здрав човек в „алкохолик от първи стадий“.

Още: Как влияе алкохолът на мозъка – помага или пречи?

Формирането на първия етап на алкохолизма започва с рязко увеличаване на желанието за интоксикация, което става обсебващо. С други думи, на този етап вие се заблуждавате. Например, вие се опитвате да намерите деня в календара, който можете да маркирате с чаша или бутилка. Скоро разбираш, че се чувстваш много по-комфортно, когато си пиян.

Ако празнувате всички празници в календара с алкохолни наздравици, развивате толерантност към алкохола. В същото време, с течение на времето става все по-трудно за тялото да постигне желания ефект на интоксикация и дозата трябва да се увеличава през цялото време. В резултат на това се появява синдром на махмурлук.

Общоприето е, че човек има махмурлук само ако е пил много алкохол. Но след известно време, за да облекчите неприятните симптоми на това състояние, ще трябва да имате махмурлук дори след пиене на средни и малки дози алкохол.

 

Още: На каква възраст консумацията на алкохол е най-опасна?

Недалеч от третия етап

Ако човек пие алкохол, без да се замисли, много бързо може да стигне до третия стадий на алкохолизъм. Това е най-ужасното: развиват се тежки психични и физиологични разстройства, деградира личността, защитно-адаптивните процеси се декомпенсират. Човек вече не се интересува какво мислят за него на работа, колко е трудно за близките му да живеят с него и че той се самоунищожава.

 

Кога пиенето у дома е опасно?

Още: Честата консумация на алкохол увеличава риска от подагра

Много хора смятат, че никога повече няма да се напият, ако пият алкохол „екологично” – 1-3 чаши вино вечер с вечеря почти всеки ден. Нарколозите оспорват това мнение. Непреодолимото желание за пиене е симптом на вече възникващия първи етап на алкохолизъм. Това е последвано от поведенчески смущения и промени, дължащи се на употреба. Първото нещо, което човек трябва да направи, ако осъзнае, че иска да пие всеки ден, е да помисли защо това се случва с него, защо има нужда от алкохол.

Важно е да не се борите сами със зависимостите. По-добре и по-бързо е да направите това с помощта на психолози, психотерапевти и нарколози.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес