Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напитки в жегата, които тихо разрушават зъбите

28 юли 2024, 16:12 часа

Лятото е време на ярко слънце, релакс и, разбира се, освежаващи напитки. В горещите дни ни се иска особено да утолим жаждата си и да се насладим на вкуса на безалкохолните напитки. Но има една уловка.

Не всички летни напитки са еднакво полезни за здравето ни, особено за зъбите. Ето как летните напитки могат да повлияят на здравето на зъбите ви и какво можете да направите, за да избегнете проблеми.

Много захар - много кариес

Лятното време означава голям брой безалкохолни напитки, лимонади, газирани напитки, коктейли, които съдържат огромно количество захар. А захарта, както знаем, е основният субстрат за микроорганизмите, причиняващи кариес.

Микробите превръщат захарта в киселина, което води до деминерализация на емайла, тоест загуба на твърдите му компоненти от емайла. Така се образува кариозна кухина. Затова любителите на сладките напитки рискуват да получат множество кариеси.

За кои органи са най-вредни газираните напитки

Опасни летни напитки

Лимонади и енергийни напитки. Ако напитката съдържа лимонена киселина и други киселини, както в енергийните напитки, тогава тя може да има агресивен ефект върху зъбния емайл.

Айс кафе и кафе със сладолед. Кафето съдържа киселини и танин, които могат да оцветят зъбите, а сладоледът добавя захар, което увеличава риска от кариес.

Ледени напитки. Те могат да причинят микропукнатини в зъбния емайл заради резки температурни промени. Това води до повишена чувствителност на зъбите и ги прави по-уязвими към кариес.

Алкохол. Популярните летни освежаващи коктейли с добавен алкохол като Mojito, Cosmopolitan и Daiquiri често съдържат захар и киселини. Освен това, алкохолът причинява сухота в устата, което намалява естествената защита на зъбите срещу бактерии.

10 напитки, за които не предполагаме, че са вредни

Как да предпазим зъбите си през лятото?

Пий повече вода. Той не само утолява жаждата, но и помага за отмиването на остатъците от храна и захар от зъбите, насърчава производството на слюнка, която предпазва зъбите от бактерии и предотвратява дехидратацията. Ако не обичате да пиете само вода, в краен случай я заменете с компот или чай без захар.

Използвайте по-малко лед. Летните безалкохолни напитки и коктейли съдържат много лед. Това води до резки промени в температурата в устната кухина, което може да доведе до образуване на микропукнатини по зъбите.

Долу боите! Наличието на ярки оцветяващи пигменти в напитките води до образуване на плака. Но това е най-безобидното нещо, което може да се случи, защото добрата хигиена на дома, както и посещението на зъболекар, могат да помогнат за това.

Използвайте сламки. Когато пиете сладки, кисели или ледено студени напитки, опитайте се да използвате сламка. Това ще помогне за минимизиране на контакта на напитката със зъбите ви и ще намали риска от разрушаване на емайла.

Изплакнете устата си след хранене и пиене. След пиене на сладки, кисели или студени напитки, изплакнете устата си с вода. Това ще помогне за премахване на останалата захар и киселина от повърхността на вашите зъби.

Не забравяйте за хигиената на устната кухина. Редовното четкане и почистване с конец след всяко хранене ще ви помогне да запазите зъбите си здрави.

Избягвайте ледено студени напитки. Пийте ледено студени напитки с повишено внимание, за да не предизвикате микропукнатини в зъбния емайл

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес