Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напитката, която успешно ще пребори махмурлука

20 юни 2024, 16:33 часа
Реклама

Нарколозите понякога препоръчват да пиете сок от кисели краставички сутрин, за да се отървете от симптомите на тежък махмурлук. Но има вариант, който по-бързо ще облекчи състоянието на човек, прекалил с алкохола предната вечер. Освен това е полезно за тялото.

Методите за справяне с махмурлука са различни: някои предпочитат лекарства от аптеката, други предпочитат изпитани народни рецепти като леден душ, горещи бъркани яйца и дори джогинг. А трети се чудят дали квасът може да помогне за справяне с главоболието и гаденето.

За жалост, повечето махмурлии се сещат да търсят „вълшебни“ рецепти за освежаване едва, когато се събудят сутринта и установят, че са много зле.

При махмурлук: какво е най-добре да ядем?

Ползите от кваса

Повечето диетолози отбелязват, че квасът е невероятно здравословен: съдържа витамини от група В, витамин С и Е, има полезни минерали и микроелементи: калий, калций, магнезий, желязо, йод, манган, цинк, натрий, фосфор, сяра и др.

Самата оригинална напитка има положителен ефект върху имунната система и стомашно-чревния тракт. Важно е също, че има свойството да задържа вода в организма и да възстановява водно-солевия баланс, а това е важно при хранително отравяне, включително и алкохолно такова.

В допълнение, квасът съдържа млечна киселина  - това е ключово вещество, което помага за преодоляване на махмурлука. Той активира храносмилателната система, унищожава вредните бактерии в червата, ускорява метаболизма и позволява на продуктите от разпада на етанола да напуснат тялото.

Какво помага най-бързо при махмурлук?

Купешки срещу домашен

В същото време трябва да правите разлика между пастьоризиран квас от магазина и пресен наливен квас. Още по-полезна е този, който правите сами. За борба с махмурлука най-подходящи са последните два варианта, тъй като съдържат повече полезни микроелементи и... повече алкохол.

Факт е, че живият квас може да става все по-алкохолен, докато се съхранява. И така, прясна напитка съдържа от 0,7% до 1% алкохол, а след седмица градусът може да скочи до 2,5%. Поради това махмурлукът се понася много по-лесно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес