Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Накиснете краката си във вода за уста и вижте какво ще се случи

21 ноември 2021, 14:15 часа
Реклама

Ваните за крака с добавка на вода за уста придобиват все по-голяма популярност, най-вече в социалните мрежи. Въпреки че няма научни доказателства за ефективността на този метод, доволните от неговото приложение стават все повече.

Твърди се, че този лек се справя с гъбички на краката, микоза, инфекции и суха кожа. Тъй като водата за уста е естествен дезинфектант, се смята, че тя може да предотврати някои от инфекциите, които обикновено се появяват на краката.

Защо са полезни тези вани?
Във водата за уста се съдържа метил салицилат - съединение, подобно на това в аспирина. Следователно тя би следвало да е ефективна при лечение на гъбички по ноктите на краката, както и за третиране на сухи и напукани пети.

Поддръжниците на този метод претендират и за редица допълнителни предимства. Предполага се, че той може да предотврати появата на лоша миризма на краката, да премахне мазолите, да предотврати други инфекции и да облекчи болката в краката.

Рецепта за вана за крака с вода за уста

Смесете равни части оцет, вода за уста и топла вода. За допълнителна релаксация могат да се добавят етерични масла от лавандула, евкалипт или чаено дърво.

Накиснете краката си за 45 минути в течността. Може да ги киснете и 1 час, ако ви е приятно. Алтернативен вариант е нанасянето на вода за уста върху краката два пъти на ден чрез памучен тампон, напоен с продукта.

Странични ефекти

Тъй като не са проведени научни изследвания за безопасността на ваните за крака с вода за уста, не е ясно дали методът има странични ефекти. Но въпреки е по-добре да се откажете от него, ако имате анамнеза за алергични реакции към аспирин.

Хората с чувствителна кожа също стрябва да бъдат внимателни, тъй като активното вещество във водата за уста може да причини усещане за парене или изтръпване. Не използвайте този метод, ако имате отворени рани по краката.

Важно: Статията е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес