Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Найлонови торби вместо контейнер за компост: Просто, удобно, ефективно

26 октомври 2024, 13:30 часа

Едва ли си струва да се говори за ползите от компоста в градинарството. Най-популярните методи са използването на контейнер за компост или яма. Въпреки това, торът може да се направи и в найлонови торбички. Какви са предимствата и недостатъците на такова решение? Как се приготвя компост в торби?

Компостът е ценен органичен тор, който може да се получи от остатъци от храна, окосена трева, паднали листа и други органични отпадъци. Един от начините за приготвяне на компост е използването на найлонови торбички. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите качествен компост.

Ако нямате компостер в градината си или място, където да си направите такъв, опитайте да компостирате органичните си отпадъци в найлонови торбички. Това е чудесен начин да получите отличен органичен тор - компост - за кратко време.

Още: Опитни градинари: Спрете да събирате есенните листа от моравата

 

Защо компост в найлонови торбички?

Принципите на компостиране в найлонови торбички са подобни на други методи. С по-малки контейнери е по-лесно да се постигнат високи температури и да се ускори процесът на компостиране. Този метод за „рециклиране“ на ненужна органична материя има много предимства.

 

Още: Как да се справим с идващата есенна слана

Предимства на производството на компост в найлонови торбички:

  1. Използвате повторно нежелани опаковки и найлонови торбички, като торбички за тор. Това е в духа на концепцията за нулеви отпадъци. Разбира се, при увеличаване на производството може да се наложи закупуване на материал, например 120-литрови торби за боклук, в който случай екологичният аспект „изчезва“, но растенията все пак получават безопасен естествен тор.
  2. Изхвърляте нежелания органичен материал, останал от косене на трева, резитба на растения и други работи по поддръжката.
  3. Способността да произвеждате ценен органичен тор или мулч на много ниска цена или дори безплатно.
  4. Възможността за създаване на компост дори на малка площ.
  5. Поддържане на относителна чистота по време на производството на органични торове.
  6. Намалява необходимостта от изхвърляне на листа (изгарянето им може да доведе до глоба!).

 

Как да направите компост в найлонови торбички: инструкции стъпка по стъпка

Още: Как да подготвим райграса за студа през зимата

За да приготвите компост в торби, ще ви трябва:

  • Големи и издръжливи найлонови торби с капацитет от 120 литра или повече (например за боклук или тор и др.).
  • Материал за връзване, като канап.
  • Органични отпадъци.

Ако компостирате на вътрешен двор или под навес, добра идея е да поставите малко материал, за да намалите бъркотията, в случай че торбата се спука.

 

Какво да компостираме в найлонови торби

Голямо разнообразие от органични отпадъци могат да се поставят в торби. Окосената трева и листата, събрани от градината, обикновено се компостират по този начин (тъй като този материал обикновено е най-изобилен). Освен това, кухненските отпадъци, като обелки от картофи и остатъци от зеленчуци, също са ценни. Полезно е да смилате материала (ако е възможно).

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес