Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-лесният начин да направите мек хляб у дома

17 септември 2024, 15:55 часа

Една от основните характеристики на добрия хляб е колко мек е той и колко дълго остава такъв. Ако искате да добавите малко повече мекота към хляба си по лесен начин, посегнете към разтворимите картофени люспи.

Още: Диетолог: 7 храни, които никога не трябва да ядете сурови

Коя съставка поддържа хляба мек

Точно както глутенът е отговорен за разтегливостта и мекотата на хляба, нишестето може да бъде отговорно за мекия и нежен хляб. Увеличаването на нишестето може да подобри хидратацията на тестото, без да го утежнява.

Инстантните картофени люспи са стъпка в тази посока на увеличаване на нишестето (в този случай картофено нишесте), без да се налага предварително да се вари каквото и да било.

Как се приготвя мек и пухкав хляб в домашни условия

Обикновено, ако искате меко хлебче, то няма да използвате рецепта за жилав, постен хляб. Добавянето на картофени люспи към него би било все едно да сложите шал с банския си костюм - всъщност няма да получите това, което искате от него. Вместо това добавяйте разтворими картофени люспи към всяко основно или меко тесто за хляб, на което се опитвате да придадете малко повече мекота. Помислете за хляб за сандвичи, кифлички или рецепти за тесто, обогатени с яйца, масло и захар.

Можете да започнете експериментите си с рецепта, която вече включва съставката или да я добавите към съществуваща рецепта, в която тя не се използва. За рецепти за хляб, в които се използват около три чаши брашно, добавете четвърт чаша разтворими картофени люспи. Тъй като целта на нишестето е да задържи допълнително вода и да увеличи общата хидратация на тестото, ще добавите и три супени лъжици вода към мярката за течност в рецептата. Добавете картофените люспи към течността, след като маята е набъбнала предварително.

По време на опитите си имайте предвид, че рецептите за хляб варират в широки граници по отношение на хидратацията, така че трябва да сте готови да правите малки корекции, ако се наложи, по време на етапа на замесване.

Наблюдавайте внимателно тестото, след като започнете да смесвате брашното, и ако забележите, че тестото изглежда твърде твърдо, добавете една-две супени лъжици вода и продължете да преценявате. Ако тестото е невероятно лепкаво, добавяйте по една супена лъжица брашно, докато добие консистенцията, която трябва да има. Оформете тестото и го изпечете според указанията в рецептата, която използвате.

Още: 6 здравословни супи за есента

Ползите от добавянето на малко количество картофени люспи са двойни. Хлябът ви ще има по-пухкаво усещане, когато е току-що изваден от фурната, и няма да изстива толкова бързо, колкото хляб без картофени люспи. Освен това подсилените с нишесте хлебчета се претоплят отлично. Само няколко бързи секунди в микровълновата фурна ще върнат онзи пухкав хляб, току-що изваден от фурната. Насладете се на хляба с дебело намазано солено масло.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес