Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите и най-лошите закуски, когато сте гладни в полунощ

17 юли 2023, 15:00 часа

Вечеряхте и сега е време да си лягате. Но какво, пак ли искате да ядете?

Има много причини хората да ядат след вечеря. Може да е, защото гледат забавен филм и искат да хапнат нещо, или може би защото имат някакво желание, стрес или просто изпитват глад.

Добре ли е да се яде в полунощ? Технически, трябва да спрете да ядете ястия или висококалорични храни след залез слънце. Но ако почувствате глад в полунощ, трябва да хапнете нещо. Правилните видове храна няма да възпрепятстват метаболизма ви или да насърчат наддаването на тегло. Ето няколко добри варианта за среднощна закуска.

Орехи

Орехите са перфектна късна закуска, тъй като имат в състава си природен  мелатонин, съединение, което поддържа здравия сън. Орехите имат много магнезий, който намалява нервната активност и насърчава здравословния сън. Така се гарантира отлична почивка на ума и стомаха ви.

Тези храни са безопасни за ядене дори през нощта

Кисело мляко

Киселото мляко е друг здравословен вариант за закуска късно вечер. Съдържа благоприятни за червата пробиотици и протеини, които ви поддържат сити и стабилизират кръвната захар. Можете да го ядете с малко череши или горски плодове, в зависимост от наличните в хладилника ви.

Пуканки

Забавна закуска за полунощ са пуканките. Уловката тук е да не използвате пакетирани пуканки, пълни с масло и сол. Вместо това купете несолени зърна пуканки и ги пригответе с малко масло и билки. Пуканките са богати на фибри и ще ви заситят до сутринта.

Ето кои са  най-вредните закуски за полунощ.

Пица

Яденето на пица късно вечер може да причини стомашни болки, неразположение и подуване на корема. Пицата е пълно с високомаслено сирене, кисел сос и рафинирано брашно, които заедно водят до покачвне на тегло.

Какво да хапвате, ако работите нощем?

Зърнени храни

Повечето от тези хрупкави зърнени храни са пълни със захар, консумацията на която точно преди лягане причинява покачване на кръвната ви захар и да повиши нивата на инсулин.

Чипс

Не можем да говорим за най-лошите среднощни закуски и да пропуснем чипса. Тази закуска е богата на сол и въглехидрати. Знаете ли, че в 3 чаши пуканки има приблизително същите калории като в 12 чипса? Избягвайте да съхранявате чипс в кухнята си, тъй като в крайна сметка може да изядете един или два пакета по време на късното вечерно преяждане.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес