Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрата закуска за хора с проблеми с щитовидната жлеза

26 юли 2024, 06:30 часа

Щитовидната жлеза е жлеза, която отделя хормони, подпомагащи растежа и развитието на тялото. Когато работата на щитовидната жлеза се забави, в тялото се създава ефект на доминото, който засяга стомаха, мускулите, мозъка и сърцето.

Още: Грижа за бъбреците през горещите летни дни

Данните показват, че 200 милиона души по света страдат от някаква форма на заболяване на щитовидната жлеза. Най-разпространените заболявания са: хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм, тумори и др. В 50% от случаите тези нарушения са недиагностицирани, поради липсата на посещение при лекар.

Храненето играе много важна роля за защитата на здравето на щитовидната жлеза. Експерти казват, че храненето през първите 90 минути от деня активира щитовидната жлеза, повишава енергийните нива и ускорява метаболизма.

Правилната закуска за хора с проблеми с щитовидната жлеза

Експертите препоръчват авокадото, твърдо сварени яйца и сьомга като най-добрите храни за здравето на щитовидната жлеза. Според тях сутрин трябва да се ядат 2 варени яйца. Всяко от тях задоволява 20 процента от дневната нужда от йод, който е от съществено значение за щитовидната жлеза. Яйцата също са много богати на омега-3 мастни киселини, също важни за щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза се нуждае от здравословни мазнини като тези от авокадото. Богато е на витамини от група В, омега-3 мастни киселини и е пълно с антиоксиданти. Последните спомагат за прочистването на организма от свободните радикали и го предпазват от възпаления.

Що се отнася до сьомгата, тя е фантастична дива здравословна храна, но тази риба трябва да е дива, за да осигури най-големи ползи за организма.

Билки като спанак, рукола или къдраво зеле също са важна част от закуската за страдащите от щитовидната жлеза. Те са пълни с ензими, антиоксиданти, фибри и протеини.

Но какви са предупредителните признаци на щитовидната жлеза, когато е в беда

Зачервяване и подуване на кожата

По данни на специалисти подобни симптоми са по-силни особено през зимните месеци. Те са придружени от пожълтяване на кожата, напукани пети, сърбящ скалп и екзема. Хормонален дисбаланс и проблеми като хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм се проявяват незабавно върху кожата.

Липса на енергия

Умората и липсата на енергия е един от най-ясните признаци за проблеми с щитовидната жлеза. Употребата на тютюн, кафе и захар може да влоши тези симптоми. За да се подобри ситуацията, хората с проблеми трябва да приемат манган, витамин В12, йод и цинк.

Проблеми с храносмилането

Хората, засегнати от проблеми с щитовидната жлеза, винаги се оплакват от проблеми с храносмилането. Запек се наблюдава при хора, засегнати от хипертиреоидизъм, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, докато диария се появява при хипотиреоидизъм, когато произвежда твърде малко хормони.

Още: Естествено облекчение при гадене: Къде са 2-те ключови акупресурни точки

Колебания в теглото

Скоростта на метаболизма при хора, засегнати от хипотиреоидизъм, е изключително ниска. Когато това се случи, наддаването на тегло при хипотиреоидизъм е по-забележимо. От друга страна, пациентите с хипертиреоидизъм страдат от нездравословна загуба на тегло.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес