Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

На Петровден - какво да направим за късмет през цялата година

29 юни 2024, 05:33 часа

Петровден е един ог големите християнски празници през лятото. Макар че е и църковен празник, повече от нас го свързват като имен ден на Петър, Павел, Петя, Павлина, Преслав, Преслава и техните производни имена. Петровден е специфичен празник със своята особена енергия. Така че нека заедно разберем какво е хубаво да направим на този ден, за да имаме късмет през годината.

Реклама

Какво се прави за късмет на Петровден

Петровско пиле

Има запазен древен ритуал за здраве по нашите земи. Той е свързан с коленето на курбан, който да донесе здраве на цялото домочадие. Този ритуален акт се прави и на Петровден. Избира се най-младото пиле(петровско пиле), което чрез своята жертва трябва да пречисти всички членове на семейството от натрупаните грехове през годината. Това комкане(причестяване) се прави заедно с близки приятели и роднини, за да може да бъде успешна годината за всички.

Петровски ябълки

Петровските ябълки са важна традиция на този ден. На 29 юни жените приготвят обреден хляб и набират първите ябълки от градината(петровки) и ги дават в църквата на свещеника. След опяването им, те се раздават за здраве в семейството.

Бял мъж/кутмач

Това е ястието, което се свързва с празника. То представлява бито прясно сирене, което се пържи в брашно. Обикновено се сервира заедно с мед или сладко. Това ястие се смята, че задължително трябва да се консумира от мъжете в семейството, тъй като им носи късмет и благоденствие.

Петровските люлки

Това е традиция, която не е толкова популярна в днешно време. Приемало се е, че на 29 юни момите се събирали заедно, пеели и танцували. Като част от традицията, те се люлеели на специално вързана люлка за този ден. Тогава те наричали какъв момък искал да им се падне.

В някои краища на българското землище, тази традиция е в малко по-различна форма. Тя е по-скоро свързана с предишния голям празник - Еньовден. Тоест, рано сутринта на 29 юни момоте ходели за билки. След като ги съберели, те ги слагали под възглавницата си. Смятало се, че те ще им помогнат да сънуват своя избраник.

Спазването на тези традиции не е само важно, за да имаме късмет. Те са част от нашата културна идентичност, която през последните години все повече се опитва да бъде изтрита. Така че продължавайки ритуалите от нашите деди, ние спомагаме за продължаването на българския род и през следващите поколения. По този начин ние служим като мост между нашите прародители и идващите след нас генерации. Това е най-важната причина за спазването на тези традиции.

Честит празник на всички!

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес