Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На каква степен се мели най-добре кафето?

26 юли 2024, 08:45 часа

Кафето, подобно на пчелна пита, има огромен брой клетки, в които се намират определени разтворими вещества. Когато реагират с вода, те освобождават както основни вкусове (кисело, сладко, горчиво, солено), така и нюанси, характерни за конкретен сорт кафе.

Този процес, който описахме, се нарича „екстракция“ – когато разтворимите вещества преминават от кафеените зърна във водата. Екстракцията зависи пряко от меленето, времето за приготвяне, както и от конкретния уред, с който приготвяте кафето. За различни методи на варене са подходящи различни видове за неговото смилане.

Нека вземем за основа правилото „вкусна чашка“. То звучи така: колкото по-едро е смилането, толкова по-бавно ще протича екстракцията, която формира вкуса на кафето. Грубото смилане е подходящо за дълго варене. Но най-важното е в никакъв случай да не изцеждаме всичко възможно от зърното – защото, ако си позволим подобна грешка, то като резултат ще получим много гъсто, горчиво и безвкусно кафе.

Същото правило важи, ако говорим за фино смилане. Колкото по-фино е смилането, толкова по-бързо трябва да се извърши екстракцията. Финото смилане е подходящо за най-бързото варене - в противен случай определено ще рискуваме да получим безвкусна чаша и напразно похабено зърно.

Как да разберем за кой метод е подходящо продължително варене, а за кой по-бързо?

Кафе-машина

Процесът на приготвяне на кафе в една кафе-машина изглежда така: гореща вода преминава под налягане през фино смляно и пресовано зърно, което напомня фин пясък. За да приготвите кафе в такава машина, са ви необходими от 20 до 40 секунди максимум. И така, ние кипваме максималното количество вещества и в същото време не прекаляваме с варенето до такова състояние, че да получим кафе, което в процеса на обработката му е загубило своя вкус.

Знаете ли колко вида кафе има?

Кафениче (джезве)

За добро кафе в джезве трябва да вземете предвид няколко параметъра.

Първо: кафеничето има малък обем, затова кафето в него трябва да се вари при висока температура, така ще стане по-бързо; средно за минута – минута и половина.

Второ: по-добре е за джезвето да изберете по-грубо смилане, отколкото за кафе-машина. На допир кафето, приготвено по този метод, прилича на по-големи частици от същия фин пясък. Като вземем предвид всички необходими параметри, ще получим плътна, гъста и най-важното – вкусна напитка.

Филтърна машина

Тази машина е предназначена за големи обеми. С нейна помощ кафето се приготвя от 4 до 9 минути, в зависимост от обема на водата и количеството смлени зърна. За този начин на приготвяне смилането трябва да е достатъчно грубо. Така от него ще извлечем всички необходими вещества и ще оставим „зад борда“ всичко неприятно, което може да се намери в тази напитка. Смляното за филтърна машина кафе по размери е подобно на кафява захар или готварска сол.

Лекар: По колко кафе можем да пием на ден според теглото си

Гейзерна кафеварка

В нея кафето се приготвя от 2 до 3 минути при постоянно поддържана висока температура. За да спазите това време, изберете средно смилане - визуално такова кафе изглежда по-едро, отколкото за джезве или кафе-машина. Смляното за „гейзерка“ кафе е подобно на грис. Така ще успеете да спазите норматива от 2-3 минути заедно с необходимата постоянно висока температура. Именно, за да се включите в това време за сваряване на кафето, е необходимо да се насочите към средното смилане – то визуално е лесно за определяне, ако преди това сте работили с кафе-машина, с кафениче или пък сте приготвяли сладкарски десерти с грис.

Обобщение

Ако разполагаме с фино смляно кафе, трябва да изберем метод, който ще ни помогне да получим вкусна чашка кафе за кратко време.

Ако имаме едро смляно кафе, трябва да изберем по-продължителен начин на варене, за да имаме като резултат най-приятните извлечени вкусове.

Същите правила важат и за приготвянето на кафе в домашна обстановка.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес