Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 22 юни е голям празник, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете тези 5 неща

21 юни 2024, 11:56 часа

Утре, 22 юни, се църквата почита душите на мъртвите  и отбелязва Черешова задушница, която се пада винаги в събота преди другия голям празник Петдесетница (50 дни след Великден).

Реклама

Какво трябва да направите в събота?

Освен посещение на църквата, посещението на гробището, този ден се дава милостиня, раздават се череши и гробовете се преливат с червено вино.

На този ден вярващите отиват в църквата за литургия и панихида, където се поменават починалите християни. По правило църковната служба започва в 09:00 (но е по-добре да разберете точното време директно от храма, който планирате да посетите). 

Ако няма възможност да посетите храма в този ден, тогава можете да си спомните починалите у дома с молитва пред иконата.

Черешова задушница 2024 - кога се пада и какво се прави

Друга традиция е да се носи храна в храма. За тези цели се поставя на масата в църквата. Позволени са постни ястия, домашна печива, плодове и богослужебно вино. След освещаването храната се раздава на желаещите. Освен това е обичайно да се дава милостиня след посещение на храма.

След службата вярващите отиват на гробището, където се грижат за гробовете на близките си. Можете да запалите свещ на гроба и да се помолите, след което трябва да почистите гроба и да поменете починалия. На гроба се оставят цветя, палят се свещи, кади се и се прелива с вода и червено вино. В някои части на страната не се носят цветя, а орехови листа, които символизират пламъците при появата на Светия дух пред апостолите.

Какво да не правим тази събота?

Не можете да комбинирате Задушница с празненства, така че е по-добре да отложите рождени дни, сватби и други тържества.

Както на повечето празници, не можете да извършвате тежка физическа работа, да почиствате къщата или да вършите друга домакинска работа. Редица духовници обаче смятат, че тези забрани са свързани само с това да се гарантира, че работата не пречи на молитвата и обръщане към духовното. Освен това е забранено да подреждате дома си и да се карате с близките си.

Не яжте череши, преди да отидето на гробището. Също така е забранено да се яде храна и да се пие вода на самия гроб. Не трябва да се отпива и от виното, което се използва за преливане на гроба.

Знаци, свързани с деня на Черешова задушница

На този ден трябва да обърнете внимание на времето. Ако е горещо, това вещае суша и слаба година. Ако в небето се появи дъга - близките ви ще бъдат здрави през цялата година. Ако вали - ще има добра реколта. Силната роса сутрин вещае ранни слани.

Какво задължително се прави на Черешова задушница?


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес