Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молитвата, която всеки трябва да прочете на Димитровден

25 октомври 2024, 15:55 часа

На 26 октомври православната църква празнува Димитровден. На този ден вярващите се молят за здраве и защита от всякакви беди. Ето коя е най-силната молитва, която всеки трябва да прочете на този празник. 

Най-силната молитва на Димитровден

Свети и славен великомъчениче Христов Димитрие, верен помощник и покровител, с вяра идваме при теб! Ти, стоящ смело пред Небесния Цар, измоли Го за прошка на греховете ни и да ни пази от потоп, земетресения, огън, меч и вечни мъки. Помоли Царя на царствата Небесни за победа над всяка зла сила, твърдост във вярата и подход към благочестието. За нас, които почитаме честната ти памет, изпроси благодатно укрепление за добри дела, за да служим тук на нашия Господ Христос Бог и да се удостоим с твоите молитви да подражаваме на Царството Небесно за Неговото вечно прославяне при Отца и Светия Дух. Амин!

Димитровден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

Обичаи и традиции на Димитровден

Нашите предци са считали празника за края на цялата селскостопанска работа и прехода към зимния сезон. Вярвало се е, че св. Диитър затваря земята, носи зимата и пази ключовете за себе си, а след това през пролетта дава ключовете на Свети Георги.

На Димитровден има традиция да се почитат починалите, да посещават гробовете им и  близките им да се молят в църквата за упокоението на душите им. На празника за покойниците у дома се поставя съд с вода, за да се измият.

На Димитровден цялото семейство се събра на масата. На трапезата винаги се слага празнична погача като символ на края на реколтата. 

На Димитровден не  прието да се работи, да се пере, да се садят растения и да се строят къщи. 

Какво не трябва да се прави на празника?

Не можете да се занимавате с тежък физически труд. Не трябва да заемате пари или да теглите заеми. Ако решите да посетите гробището на този ден, е строго забранено да пиете алкохол близо до гроба.

Като на всеки християнски празник е забранено сквернословието, клеветите и отказването на помощ на нуждаещите се. 

Димитър Солунски е роден в Римската империя по време на преследване на християните, днешен Солун. Баща му бил таен християнин и кръстил сина си у дома, докато служел на императора. Когато баща му починал, Димитър заел неговото място. Той разкрил вярата си на обществото и обърнал много римляни в християнството.

Императорът, след като се върнал от войната, разбрал за това и заповядал да екзекутират светеца. Вярващите открили тялото му и го погребали достойно. Един от тези християни взел пръстена и част от дрехите на светеца. С тяхна помощ били извършени много чудеса.

Мощите на светеца се съхраняват в православен храм в град Солун, Гърция.

Оригинални пожелания за Димитровден 2024

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес