Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можете да ядете не повече от 200 грама плодове на ден

06 юни 2024, 20:11 часа
Реклама

Можете да ядете не повече от 200 грама различни плодове на ден без вреда за вашето здраве, тъй като преяждането им може да доведе до негативни последици. Това може да бъде  причиняване на алергична реакция, причиняване на проблеми със стомашно-чревния тракт, а също и повишаване на нивата на кръвната захар, което е особено опасно за хората, които страдат от диабет.

Плодовете трябва да се въведат в менюто веднага след изтичането на зимния период, като се започне с малки количества. Това важи особено за децата. Тази мярка ще ви помогне да проследите дали се проявяват някакви алергии. Освен това, съдържащите се в тях фибри активират перисталтиката, заради което преяждането с горски плодове може да причини храносмилателни разстройства. Също така е препоръчително да ядете плодове отделно или в допълнение към каша и извара. В допълнение, плодовете съдържат фруктоза, която е захар. Затова хората с диабет трябва да бъдат особено внимателни с тях, алармират експертите.

Пълни с пестициди: 12 плодове и зеленчуци, с които трябва да внимавате

Плодовете са важен източник на диетични фибри, фитохимикали, антиоксиданти, витамини, минерали, макро- и микроелементи, така че не трябва напълно да се отказвате от тяхната консумация.

Въпреки това, както отбеляза специалистът, ако лошото храносмилане започне след ядене на плодовете, тогава не всички витамини ще бъдат усвоени.

В допълнение към количеството, има втори важен момент, който трябва да се вземе предвид при консумацията на горски плодове. По-добре е да изберете сезонни плодове, които са узрели в лехите в нашия регион. Тъй като, например, тези плодове, които виждаме на рафтовете на магазините сега, най-вероятно са третирани с различни химически съединения, за да се увеличи срокът им на годност, ако се добиват в друг регион. В същото време, горските плодове, отглеждани в оранжерия, могат да се консумират преди началото на сезона, като витаминна добавка и здравословна закуска, съветват специалисти.

Както знаем, всичко ползвано с мярка е полезно за организма, но прекаляването обикновено вреди.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес