Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митовете, на които все още вярвате: Захарта прави децата хиперактивни

27 февруари 2022, 17:10 часа

Мит: Щраусите заравят главите си в пясъка

Птиците щяха да умрат от задушаване, ако действително забият главите си под земята, когато са уплашени. Вместо това те всъщност лежат с главата и шията си опряни на земята, ако хищник се приближава. Светлата им глава и шия се сливат със земята, което може да обясни защо хората смятат, че главите им са под земята от далеч, според зоологическата градина в Сан Диего.

Мит: Опосумите спят, висящи за опашките си

Вероятно сте виждали карикатури — може би дори снимки — на опосуми, които се излежават с главата надолу от опашките си. Докато опашките на опосума са достатъчно силни, за да хванат клони и дори да задържат теглото на животните за кратък период от време, възрастните са твърде тежки, за да ги поддържат дълго, така че не могат да останат така, докато спят.

Прилепът пчела е най-малкият бозайник в света!

Мит: Захарта прави децата хиперактивни

Не обвинявайте тортата, ако детето ви се държи бурно на парти. Теорията за „високо ниво на захар“ стартира през 1978 г., когато едно проучване установява, че децата с хиперкинеза, хиперактивно разстройство, имат ниска кръвна захар, което, колкото и да е странно, може да е признак на яденето на твърде много захар. Това проучване по-късно е дискредитирано, когато изследователите разбират, че „необичайно ниската“ кръвна захар всъщност се счита за нормална. Оттогава двойно-слепи проучвания (научният златен стандарт) показват, че захарта не прави децата активни повече от плацебо. Ако не друго, вероятно това са вашите собствени очаквания.

Невъзможно е да се оригнете в Космоса – ето ЗАЩО

Проучване от 1994 г. установява, че след като пет до седемгодишни момчета приемат плацебо, майките, на които е казано, че синовете им са яли голяма доза захар, са по-склонни да кажат, че детето им се държи хиперактивно.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес