Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Методът на ноктите и още 5 правила за избор на наистина сладка диня

31 юли 2024, 15:44 часа

Много хора са чували за сухата опашка, по която можете да познаете узрялата диня на тезгяха. Все пак има правила, които ще ви помогнат да изберете сладък плод и след това да се насладите на вкуса му.

Вероятно истинските фенове на дините имат свои собствени тайни, как да намерят най-зрелия сред десетки плодове - така че пулпата да е ярка, сочна и сладка. Тези, които купуват дини от време на време, обикновено се фокусират върху опашката и може би теглото: смята се, че колкото по-голяма е, толкова по-зряла и по-сладка е.

В началото на сезона на дините, който ще продължи почти до средата на есента, можете да следвате шест правила, които можете да проверите на практика.

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

Признаците на зряла и сладка диня:

·       Има цялостна и твърда кора.

·       Ярък цвят на кората.

·       Най-жълтото и дори оранжево светло петно ​​от страната, където е лежала динята.

·       Издава умерен звънлив звук при удар със свит пръст.

·       Издава слабо скърцане, когато се компресира по надлъжната ос.

·       Кората трудно се пробива с нокът. Ако пиронът лесно пробие кората на динята, това означава, че е незряла.

Също така, не трябва да опитвате диня на място или да купувате плодове, нарязани на парчета. По този начин рискувате да се отровите: вредните микроби се размножават много бързо на мястото на рязането. И, разбира се, купувайте ги на надеждни места и далеч от натоварени пътища - не забравяйте, че дините могат да абсорбират тежки метали от изгорелите газове, а вие определено не искате това.

Не забравяйте да измиете динята старателно, преди да я нарежете. Съхранявайте нарязаните дини и пъпеши само в хладилник. Ако след нарязване се окаже, че динята има кисела миризма, в никакъв случай не трябва да я ядете.

Диня и пъпеш - разрешено ли е да се ядат при диабет

Как да определите дали динята съдържа нитрати?

Ако нямате нитратомер със себе си, можете да опитате да определите нивото на нитратите в динята по външния й вид. Вярно, можете да направите това у дома, когато я отрежете.

Има три признака на нитратни дини:

·       прекалено ярко ядро;

·       вените на пулпата и вдлъбнатините под семената не са бели, а имат ясно изразен жълт оттенък;

·       Разрезът на пулпата е идеално гладък, не е зърнест или хлабав.

Ако няма такива признаци, не трябва да оставяте голямо парче пулп в основата на кората от страх от възможни вредни вещества, достатъчно е 1-2 сантиметра. Пулпата на динените кори също съдържа много полезни неща - например магнезий, калий, голямо количество фибри, а в корите на някои сортове - ценната аминокиселина цитрулин, която се превръща в тялото в друга аминокиселина - аргинин. Аргининът повишава човешката издръжливост, ускорява растежа на мускулите и има много други полезни свойства, включително понижаване на нивата на холестерола и подобряване на паметта.

Между другото, знаете ли, че динята може да се яде не само така? От него можете да направите много интересни неща, включително супа.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес