Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мазнините в тези части на тялото показват риск от деменция

28 юли 2024, 14:15 часа

Последните изследвания разкриха интересна и важна връзка между разпределението на мазнините в тялото и риска от развитие на деменция. По-конкретно, натрупването на мазнини в две ключови области - корема и черния дроб - е идентифицирано като значителен индикатор за повишен риск от деменция. Разбирането на последиците от мастните натрупвания в тези области е от ключово значение за ранната интервенция и превантивните здравни стратегии.

Мазнини в коремната област и риск от деменция

Коремната мазнина, често наричана висцерална мазнина, се съхранява дълбоко в коремната кухина и обгражда жизненоважни органи като черния дроб, панкреаса и червата. Този вид мазнини са метаболитно активни и могат да окажат значително влияние върху хормоналните и възпалителните реакции на организма. Проучванията последователно показват, че излишъкът от коремни мазнини е свързан с различни метаболитни нарушения, включително диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания, които от своя страна са рискови фактори за деменция.

Какво представляват мононенаситените мазнини

Един от основните механизми, чрез които коремните мазнини допринасят за риска от деменция, е хроничното възпаление. Висцералните мазнини отделят провъзпалителни цитокини, които могат да преминат през кръвно-мозъчната бариера, което може да доведе до невровъзпаление. Хроничното невровъзпаление е известен предшественик на невродегенеративните състояния, включително болестта на Алцхаймер - най-разпространената форма на деменция. Освен това коремните мазнини се свързват с инсулинова резистентност, която може да наруши метаболизма на глюкозата в мозъка и да допринесе за влошаване на когнитивните способности.

Чернодробни мазнини и риск от деменция

Чернодробните мазнини, или чернодробната стеатоза, се появяват, когато мазнините се натрупват в черния дроб - състояние, което често се свързва със затлъстяването и метаболитния синдром. Неалкохолната мастна болест на черния дроб (NAFLD) е най-често срещаното чернодробно заболяване в развитите страни и все повече се признава потенциалното му въздействие върху здравето на мозъка.

Черният дроб играе решаваща роля в детоксикацията на кръвта, метаболизирането на хранителните вещества и регулирането на хормоните. Когато функцията му е компрометирана поради натрупване на мазнини, тези процеси могат да бъдат нарушени, което се отразява на цялостното метаболитно здраве.

Изследванията показват, че NAFLD е свързана с повишен риск от когнитивни нарушения и деменция. Една от теориите е, че мазнините в черния дроб допринасят за системното възпаление и оксидативния стрес, които могат да имат вредно въздействие върху мозъчната функция. Освен това NAFLD често се придружава от други метаболитни състояния, като затлъстяване, диабет тип 2 и хипертония, които са известни рискови фактори за деменция. Взаимодействието между чернодробните мазнини и тези състояния може да изостри когнитивния упадък и да ускори появата на деменция.

Кои мазнини са полезни за тялото ни

Последици за превенцията и лечението

Признаването на абдоминалните и чернодробните мазнини като показатели за риск от деменция подчертава значението на поддържането на здравословно тегло и метаболитен профил. Интервенциите, свързани с начина на живот, включително балансирана диета, редовна физическа активност и контрол на теглото, са от решаващо значение за намаляване на висцералните и чернодробните мазнини. Освен това медицинското лечение на свързаните с тях състояния, като диабет и хипертония, може допълнително да намали риска.

Доставчиците на здравни услуги трябва да обмислят рутинен скрининг за абдоминални и чернодробни мазнини, особено при лица с други рискови фактори за деменция. Ранното идентифициране и намеса могат да помогнат за забавяне или предотвратяване на прогресирането на когнитивния упадък. Тъй като научните изследвания продължават да разкриват сложните връзки между разпределението на телесните мазнини и здравето на мозъка, тези познания ще бъдат неразделна част от формирането на ефективни стратегии за превенция и управление на деменцията.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес