Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масло от магданоз: Как да го приготвите правилно

27 септември 2024, 14:51 часа

Магданозът е билка със специални дарби, която придава на нашите ястия специален вкус. От корена, семената и листата на тази билка се получава специално масло. Това масло има много ползи за организма, които ще изброим по-долу.

Още: Лесен метод за облекчаване на болки в ухото

Етеричното масло от магданоз съдържа много ценности срещу ревматизъм, микроби, артрит и освен това детоксикира, има седативно действие, стимулира организма, понижава температурата и подобрява кръвообращението, храносмилането, уринирането и състоянието на стомаха. Маслото от магданоз намира приложение не само в кухнята, но и в народната медицина.

Бори се с микроби и инфекции

Наличието на елементи, които се борят с микробите, прави маслото от магданоз изключително способно да ги елиминира и да предотврати техния растеж и развитие и инфекции в тялото.

Срещу ревматизъм и артрит

Маслото от магданоз служи за прочистване и детоксикация на организма. Премахва токсините и почиства кръвта. То също така увеличава честотата на уриниране, което води до отстраняване на нежелани вещества, сол, вода и излишната пикочна киселина от тялото. Маслото от магданоз активира кръвообращението, което впоследствие облекчава болките при артрит.

Бори се с целулита

Ежедневният прием на масло и масажите с него спомагат за намаляване количеството на целулита в тялото. Освен това тези масажи тонизират кожата

Помага на мускулите

Стойностите на маслото от магданоз също влияят на мускулните и тъканните контракции. Маслото може да се пие или прилага външно за насърчаване на стягането на мускулите, стягане на кожата и свиване на кръвоносните съдове.

Почиства организма и подпомага храносмилането

Маслото от магданоз подобрява апетита и храносмилането, като ускорява образуването на храносмилателни секрети в стомаха. В допълнение, това масло почиства кръвта, като елиминира нежеланите вещества от нея и транспортира кислород до тялото.

Понижава температурата

Маслото от магданоз понижава температурата благодарение на наличието на елементи, които са активни при детоксикация и прочистване на организма. Освен това, това масло елиминира микроби, инфекции и се използва при болести като малария, хеморагична треска, грип и тиф.

Служи като стимулант

Маслото от магданоз тонизира нервите, невроните, храносмилането, механизмите на имунната система, секрецията, кръво- и лимфообръщението.

Как се приготвя масло от магданоз

Маслото от магданоз се получава чрез процеса на концентрирано изпаряване. Необходими са ви 3 връзки магданоз и 3 чаши зехтин. Сварете тенджера с вода. След като започне да кипи, вземете само листата магданоз (не стъблата) и ги поставете в гевгир във врящата вода за 10 секунди. Веднага след това поставете гевгира в купа с ледена вода за още няколко секунди, докато листата изстинат. Подсушете листата върху кухненска хартия.

Поставете листата в блендер заедно с чаша зехтин и разбийте старателно, докато се образува яркозелена паста. Изсипете сместа в чист стъклен съд. Изсипете останалото масло, като разклатите, така че маслото да покрие пастата. Поставете в хладилник за един ден. Ще забележите как целият магданоз ще потъне на дъното.

Още: Диетолози: Есента е най-доброто време за отслабване

Вземете чиста тензух и изсипете цялата маса. Оставете да се отцеди. Прецеденото масло можете да използвате в салатите си, за украса, да го смесите с оцет, да го използвате в студена супа или в ястия с пиле и риба. Ако го държите на хладно място, маслото остава свежо една седмица. Ако искате да увеличите трайността му, съхранявайте го в хладилник.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес