Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марица: Какви имена е имала най-дългата река на Балканския полуостров през вековете

16 ноември 2023, 14:00 часа

В сърцето на Балканите се разпростира едно от природните чудеса на региона - река Марица, най-дългата река на Балканския полуостров със своите впечатляващи 472 километра. Тя започва своето пътешествие от българска земя, като венчава своя величествен път, преминавайки през изобилните пейзажи на Гърция и Турция. Въпреки че всички я познаваме със съвременното ѝ име - Марица, тя крие зад себе си богата история и древни митове. Нека се върнем назад във времето и открием какво е било древното име на тази зашеметяваща река.

Знаете ли древното име на река Марица?

Какво е било древното име на река Марица

В древността, река Марица е била наричана Хеброс, като това име има своите корени в гръцката митология. Легендата разказва за царския син Хеброс, превърнат в река от боговете, след като баща му го преследвал. Друга хипотеза свързва името Хеброс с тракийците, където то означавало "козел". През XII век, реката е спомената от пътешественици в региона, но с пристигането на османците, тя получава новото си наименование - Мерич.

река Марица

Динамичната история на река Марица

Вековете не само са променяли имената, но и в ролята на реката. Преди повече от 2000 години, Марица била използвана за корабоплаване, ставайки важна водна артерия на Балканите. Времето на древните гърци и траки свидетелства за интензивно плаване, като реката била основен транспортен път между Пловдив и другите големи градове в региона. До преди 150 години, големи плавателни съдове били чест гост в града, а улици като Артилерийска и Хъшовска свидетелстват за интензивното плаване.

Знаете ли откъде извира река Марица?

Последните години на 19-ти век дори отбелязват транспорт на строителни материали със салове. Въпреки че ролята й като важна водна артерия намалява през последното столетие, тя продължава да играе жизнено важна роля за водния баланс на три държави - България, Гърция и Турция.

Имената на река Марица са като пъзел, сглобен през вековете. Тези трансформации отразяват не само историческите събития, но и връзката на реката с различни култури и цивилизации. Въпреки че днешното ѝ име "Марица" може да не носи толкова дълбоко значение като Хеброс, реката продължава да бъде ценна връзка, която свързва миналото и настоящето на Балканите.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес