Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малинови кетони за изгаряне на мазнини

14 август 2024, 12:51 часа

Малиновите кетони са вещества, които се срещат естествено. Именно те придават отличителната миризма на червените малини. Това е същият химикал, който се намира и в други плодове като киви, грозде, праскови и видове горски плодове. Среща се в зеленчуци като ревен и в корите на клен, тис и бор.

Научните изследвания, свързани с малинови кетони, продължават, но има резултати и мнения, че в комбинация с кето или друг нисковъглехидратен режим могат да бъдат доста по-ефективни при загубата на килограми.

По-долу в статията разглеждаме как по-точно действат малиновите кетони, с какво помагат и защо изгарянето на мазнини е важно не само за външния ни вид.

Изгаряне на мазнини с малинови кетони

В днешно време една от най-популярните добавки за изгаряне на мазнини са именно малиновите кетони.

Твърди се, че те:

  • Карат мазнините в клетките (липолиза) да се разграждат по-ефективно, като помагат на тялото ни да ги изгори по-бързо. Това се случва благодарение на освобождаването на норепинефрин.
  • Могат да помогнат за потискане на апетита, което води до намален прием на калории.

Дозите, използвани в добавките, също са много по-високи от това, което човек би консумирал от яденето на малини. Следователно, докато малиновите кетони могат да предложат някои ползи за отслабване, те трябва да се използват предпазливо и в комбинация със здравословна диета и редовни упражнения за най-добри резултати.

Ролята на адипонектина в малиновите кетони

Има сведения, че малиновите кетони също повишават нивата на адипонектин, хормон, който помага за регулиране на метаболизма, нивата на кръвната захар и изгарянето на висцералните мазнини – най-опасните в тялото.

Адипонектинът е хормон и адипокинов протеин, който засяга няколко метаболитни процеса и е известен главно със своите инсулин-сенсибилизиращи и противовъзпалителни ефекти. Мастната тъкан (телесните мазнини) е отговорна главно за производството на адипонектин, въпреки че други тъкани в тялото също го произвеждат.

Изследванията също така установяват, че хората, които имат ниски нива на адипонектин, са изложени на по-висок риск от затлъстяване, диабет тип 2, мастно чернодробно заболяване и дори сърдечно заболяване.

Приемането на малинови кетони обаче не е единственият начин да повишите нивата на адипонектин – упражненията могат да ги повишат с 260% само за една седмица.

Малиновите кетони могат да бъдат натурални или синтетични. Трудно е натуралните малинови кетони да се извлекат от плодовете в необходимите количества, тъй като съдържанието им там е много ниско. Синтетичните не са вредни и са създадени, за да може хората да се възползват от ефекта на популярните малинови кетони.

По-долу разглеждаме по-подробно и двата вида.

Натурални малинови кетони

Червените малини са родом от Европа, Северна Африка и Централна Азия. Те съдържат основни хранителни вещества, като бета-каротин и витамини А, Е и С.

Само много минимални количества малинови кетони всъщност се намират в плодовете, поради което добавките с подобен вкус обикновено съдържат синтетична форма на малинови кетони.

Към 2010 г. учените забелязали, че те имат подобна молекулярна структура на капсаицина, който е химикалът, отговорен за парливостта на лютите чушки. Предварително направените проучвания също предполагат, че капсаицинът предотвратява наддаването на тегло.

В светлината на тези констатации изследователите провели тестове при мишки и човешка тъкан, за да видят дали малиновите кетони също имат способността да повлияят на свалянето на килограми.

Синтетични малинови кетони

Добавките с малинови кетони не съдържат малини, въпреки че е лесно човек да си помисли обратното, най-малкото защото названието на плода се съдържа в името на добавката.

Всъщност малиновите кетони, които се използват в добавките, са синтетично създадени и не са естествени. Ако трябва да се направят добавки с естествени малинови кетони, ще бъдат необходими около 41 кг малини за една доза. Това са много плодове, процесът отнема доста време и масовото им производство е изключително скъпо.

Например 1 кг цели малини съдържат само 1-4 мг малинови кетони. Това е 0,0001–0,0004% от общото тегло.

Въпросът е, че привлекателността в добавките с малинови кетони се дължи на думата „кетон“. Често се свързва с кетогенната диета и нисковъглехидратните режими, но действието им може да се забележи и без тези конкретни диетични промени.

Комбинации от малинови кетони и добавки за отслабване

Добавките, които са създадени с цел да подобрят цялостното здравословно състояние на човек, включително свалянето на килограми, изискват правилно хранене и някакъв вид физическа активност.

Масово се препоръчват продукти, за които се твърди, че с тях ще се свалят много килограми за кратко време, но това не е полезно за организма и често е грешно. За да се задържи теглото в норма, процесът на отслабване трябва да се случи постепенно, най-малкото, за да се избегне познатият йо-йо ефект.

Тук ще изброим няколко добавки, който засилват ефекта на малиновите кетони за по-оптимално действие.

Малинови кетони, берберин и екзогенни кетони

Комбинацията от екзогенни кетони, малинови кетони и берберин е ефективна за загуба на тегло, благодарение на взаимодопълващите се ефекти. Екзогенните кетони усилват кетозата, подпомагайки изгарянето на мазнини и повишаването на енергията. Малиновите кетони стимулират разграждането на мазнини и ускоряват метаболизма чрез увеличаване на адипонектин. Берберинът подобрява инсулиновата чувствителност и балансира кръвната захар, като намалява складирането на мазнини и апетита. Заедно тези добавки предоставят синергичен ефект за по-успешно намаляване на теглото.

Малинови кетони и витамин Ц

Комбинацията от малинови кетони и витамин Ц може да спомогне за отслабване, благодарение на техния синергичен ефект. Малиновите кетони стимулират метаболизма на мазнините, като подпомагат разграждането на мастните клетки и повишават нивата на адипонектин. Витамин Ц, който е известен и мощен антиоксидант, намалява оксидативния стрес, който би могъл да забави метаболизма. Освен това витамин Ц стимулира производството на карнитин – съществена молекула за изгаряне на мазнините.

За какво друго помагат малиновите кетони?

Малиновите кетони не само подпомагат отслабването, но и повишават енергийните нива и подобряват физическото представяне, което ги прави подходящи за активни хора. Те имат антиоксидантни свойства, които предпазват клетките от оксидативен стрес, причинен от замърсяване и лоши хранителни навици.

Малиновите кетони могат да намалят възпалението, да подобрят здравето на сърцето и потенциално да повлияят положително на нивата на кръвната захар и растежа на косата.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес