Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лоши миризми от климатика - ето какви са най-честите причини за това!

25 юли 2024, 08:45 часа

Един от често срещаните проблеми при работа на климатици е неприятната миризма, която се появява след включване. Тя може да бъде както едва забележима, така и доста интензивна, като запълни цялото пространство на стаята и просто не допусне комфортния престой в нея. Това е сериозен проблем, който може да повлияе негативно и на човешкото здраве, и да е признак за дефект в устройството - затова изисква бързо решение.

Причини за миризма от климатика

Нередовно почистване

Устройствата от този тип изискват редовно почистване на всички елементи с предварително разглобяване на конструкцията. Това отнема много време, но позволява да се избягнат миризмите.

Дълъг престой без включване

Най-често този проблем възниква, когато климатикът работи само през лятото.

Рядка смяна на филтрите

Филтрите събират целия прах и мръсотия от околната среда. Затова трябва да бъдат сменяни редовно.

Характер на миризмата

От естеството на самата миризма зависят по-нататъшните мерки и действия по възстановяване на устройството.

На пластмаса

Тази миризма възниква най-често в ново оборудване от евтината категория. По правило не е опасна и изчезва през първия месец от експлоатацията. Но може да мирише и по-дълго - ако в производството е използвана пластмаса с ниско качество.

Климатик: Как да се охлаждаме правилно без риска за здравето?

На химия

Ако миризмата присъства в стаята дори, когато устройството е изключено, това може да означава повреда в охладителната система и изтичане на фреон. Ще се избавите от нея само чрез ремонт. За целта е най-добре да се свържете с професионалист, който ще ремонтира и напълни устройството с хладилен агент.

На изгоряло

При миризма на изгоряло трябва незабавно да изключите климатика от захранването, тъй като това може да означава прегряване на компресора или късо съединение в кабелите. В първия случай по-нататъшната работа ще доведе до повреда, съответно нужда от ремонт или подмяна. Във втория - има голяма вероятност от запалване на кабели и пожар. Ето защо производителите препоръчват да изключвате устройството от захранването всеки път след употреба.

На канализация

Тази миризма е типична, когато канализационната дренажна система е инсталирана неправилно. Въпросната система използва вграден сифон, който предотвратява обратното проникване на въздух. При неправилен монтаж всички аромати на канализационните тръби ще влязат в стаята.

Домакински миризми

Съществуват различни видове климатици, като някои всмукват въздух от помещението. За разлика от устройствата, които улавят въздух от улицата, те събират въздуха от стаите, заедно с характерната им миризма. Най-силно изразените миризми в този случай са на готови ястия, цигарен дим, мебели и материали с лошо качество. Единственият начин да се отървете от проблема в тази ситуация е редовното проветряване и подмяната на предмети, които излъчват остри миризми.

Климатик в стаята: 5 сериозни проблема, които може да предизвика

На мухъл и влага

При интензивна употреба в климатика се натрупват мръсотия, влага и патогенни микроорганизми, които активно се размножават в условията на кондензат, характерни за устройствата от този тип. В резултат, когато устройството е включено, се появява миризма на мухъл, което е особено забележимо в първите минути. Тя не само причинява дискомфорт, но и е опасна за хората, тъй като провокира респираторни заболявания и алергии.

Препоръчват се следните дейности

Редовно измивайте и подсушавайте достъпните повърхности на устройството.

Използвайте специални антибактериални средства. Те се напръскват по време на работа на уреда върху мястото, където се поема въздух от външната среда. Заедно с въздушния поток препаратът навлиза в дренажната система и унищожава патогенните бактерии и гъбички.

Разглобете оборудването, за да дезинфекцирате и измиете вътрешните части. Този процес изисква определени умения и знания, така че е най-добре да поверите тази работа на специалисти.

Най-добрият вариант в случая са климатиците с функция, предотвратяваща натрупването на влага. Благодарение на нея вентилаторът на климатика работи известно време след изключване, което спомага за премахване на излишната влага от вътрешните части.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес