Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Летен сочен плод за здрава кожа, зрение и бъбреци

08 юли 2024, 07:15 часа

Прасковите, любимият летен плод, са не само вкусни, но и предлагат многобройни ползи за здравето. Богати на основни хранителни вещества и антиоксиданти, прасковите допринасят значително за здрава кожа, зрение и бъбречна функция. Включването на праскови в диетата ви може да бъде възхитителен и ефективен начин за укрепване на цялостното здраве.

Здрава кожа

Прасковите са отлични за поддържане и подобряване на здравето на кожата. Те са богати на витамини А и С, които играят ключова роля в грижата за кожата. Витамин А, известен също като ретинол, помага за възстановяването и регенерирането на кожните тъкани, като спомага за младежкия и сияен тен. Той също така подпомага производството на себум - естествено масло, което поддържа кожата хидратирана и предотвратява изсушаването ѝ.

12 невероятни ползи от консумацията на ПРАСКОВИ

Витамин С, мощен антиоксидант, е от съществено значение за синтеза на колаген. Колагенът е белтък, който осигурява структурата и еластичността на кожата. Като засилва производството на колаген, витамин С спомага за намаляване на бръчките, фините линии и други признаци на стареене. Освен това антиоксидантните свойства на витамин С предпазват кожата от увреждане, причинено от свободните радикали и замърсителите на околната среда, като намаляват риска от преждевременно стареене и кожни заболявания.

Подобрено зрение

Прасковите допринасят и за по-добро зрение. Те съдържат бета-каротин, предшественик на витамин А, който е от съществено значение за поддържане на здраво зрение. Бета-каротинът се превръща във витамин А в организма, като подпомага производството на родопсин - пигмент, необходим за зрението при слаба светлина (през нощта).

Лутеинът и зеаксантинът, други два важни антиоксиданта, които се съдържат в прасковите, предпазват очите от вредната синя светлина и намаляват риска от възрастова макулна дегенерация (ВМД). АМД е водеща причина за слепота при по-възрастните хора, а консумацията на храни, богати на тези антиоксиданти, може значително да намали риска. Освен това високите нива на витамин С и Е в прасковите допълнително подпомагат здравето на очите, като предотвратяват окислителното увреждане на очната леща и ретината.

Топ 7 факта за ползите и вредите от прасковите

Здраве на бъбреците

Прасковите играят благоприятна роля и за поддържане на здравето на бъбреците. Те имат високо съдържание на вода, което помага за поддържането на добра хидратация на бъбреците и спомага за изхвърлянето на токсините и отпадните продукти от организма. Правилната хидратация е от съществено значение за поддържане на оптимална функция на бъбреците и за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците.

Освен това прасковите са добър източник на калий - важен минерал за здравето на бъбреците. Калият помага за регулиране на баланса на течностите, мускулните контракции и нервните сигнали. Адекватният прием на калий може да предотврати натрупването на твърде много калций в урината, което е честа причина за образуване на камъни в бъбреците.

Прасковите съдържат и антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в бъбреците, като ги предпазват от увреждане. Хроничното възпаление и оксидативният стрес са свързани с различни бъбречни заболявания, а консумацията на богати на антиоксиданти храни като прасковите може да помогне за намаляване на тези рискове.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес