Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар или доктор – кое е правилното обръщение?

15 август 2024, 16:44 часа

Обзалагаме се, че се обръщате към медицинското лице, което ви лекува или консултира, с „докторе“, а не с „лекар“, както и че казвате „лекарската професия“, а не „докторската професия“. Правите го, без да се замисляте кое и защо е правилно и лекар или доктор е обръщението, правилната дума в конкретния случай.

Още преди години по темата се разгоря спор в социалните канали на един от сайтовете за езикова култура, в който редица образовани потребители изказват мнение по темата и го обосновават. Сред изразените мнения фигурират тези, че доктор е титла, образователна степен, като не е задължително да е доктор по медицина, то лекар е само и единствено медицинско лице, че употребата на думата „доктор“ на мястото на лекар е сравнително по-късна и у нас се използва някъде от времето на края на Османската империя, като в езика ни навлиза от турски и руски, както и мнението, че доктор се използва вместо лекар в разговорния език, макар да се счита за по-уместна и точна думата лекар, защото не всички доктори са лекари.

Тези и други споделени мнения са правилни, но те не ни дават категоричен отговор по въпроса лекар или доктор е правилното обръщение. Използваме и едната, и другата дума чисто интуитивно, без да се замисляме коя е правилната. Именно това прави въпроса лекар или доктор е правилно  да се каже още по-сложен, тъй като рядко се говори за него точно поради причината, че употребата е интуитивна и не се замисляме над въпроса.

Правопис: Как се пише правилно - Mаниашки или манияшки?

Лекар или доктор – кое е правилното?

Според речника ни доктор има няколко значения, като част от тях са в областта на науката и не са свързани с медицинско лице, тоест не са синоними на лекар. В една от употребите си обаче доктор е синоним на лекар. Други значения на доктор са:

  • образователна и научна степен, присъждана от висши училища или научно-изследователски организации,
  • доктор хонорис кауза – почетно научно звание, което в България се присъжда на български и чуждестранни граждани за заслуги към развитието на науката и висшето образование.

В нито едно от тези две значения доктор не означава медицинско лице. Редно е да подчертаем обаче, че при тази употреба обикновено не се използва само титлата доктор, а „доктор хонорис кауза“ или „доктор по биология“, „доктор по икономика“ и т.н., като има и „доктор по медицина“, което ще рече лекар. Във всички значения на думата доктор тя се пише с малка буква – и когато означава доктор по икономика, и когато означава лекар.

Правопис: Как се пише правилно - Замразен или замръзен?

Поне в България доктор и лекар се използват като синоними и рядко се говори за друг тип доктори – доктор по икономика ще срещнете много рядко. В други страни обаче има разграничаване между доктор и лекар и не всеки лекар е доктор. Така например Германия лекарите без докторантура са Dipl. Med. , тоест нямат титлата доктор пред името, а тези с докторантура са Dr. Med и именно те могат да се наричат доктори. У нас, макар да използваме интуитивно в различни ситуации по-правилната дума – лекар или доктор, всеки лекар е доктор. Но, забележете – не всеки доктор е лекар, макар в медицинската професия да е точно така.

По дефиниция лекар е специалист по медицина, който се грижи за поддържането, подобрението и възстановяването на здравето при хората. Макар да е правилно да го наричаме лекар, защото не всички доктори са лекари, както вече стана ясно, обръщението към медицинското лице е винаги „докторе“, „д-р Иванов“, „д-р еди кой си“, а не „лекарю“, „лекар Иванов“ и т.н. Вторите обръщения – лекарю, лекар Иванов нито ще ги употребите, нито ще ги срещнете или чуете. Макар че медицинските лица у нас са лекари, към тях се обръщаме с докторе като това е и правилното, и очакваното, и единственото обръщение, като се използва интуитивно и вероятността да го объркате почти не съществува.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес