Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ето кои са най-ранните симптоми на диабет

13 октомври 2024, 15:00 часа

Диабетът е социално заболяване, бич на съвременното общество, здравословен проблем, който води до натоварване на здравните системи, разходи за здравеопазване и изплащане на обезщетения при болнично лечение, както и тежка инвалидизация и увеличаване на броя на хората, които не могат да се грижат сами за себе си и разчитат на държавните институции да го правят вместо тях. Всичко това прави общите усилия – на лекаря и пациента – да разпознаят най-ранните симптоми на диабет и да предприемат мерки за превенция, контрол и ранно лечение на заболяването, за да не се допусне усложняването му, от ключово значение. За да бъде извършена своевременна превенция на диабета, важно е разпознаването на неговите най-ранни симптоми с цел следене от страна на самите пациенти на подозрителни промени в здравословното им състояние, които биха могли да сочат развитие на диабет. Естествено, че те сами по себе си симптомите не биха могли да бъдат критерии за диагноза, но биха били достатъчно основание за предприемане на лекарски преглед с цел доказване или отхвърляне на диабет.

Най-ранните симптоми на диабет, за които трябва да внимаваме според лекарите

Сред най-ранните симптоми, които могат да алармират за диабет, са:

Още: Диетолози: Това е най-добрата закуска за хора с диабет

-          Умора

Естествено е да сте уморени, ако работите извънредно, задачите, с които трябва да се справите през деня, са повече от възможностите ви, едновременно се грижите за семейство, кариера, домакинство и възрастни родители и почивате рядко или не намирате време за почивка. Умората сама по себе си е неспецифичен симптом, който може да бъде свързан и с друго заболяване – дефицит на витамини и минерали, анемия, проблеми с функционирането на щитовидната жлеза и прочие. Умората е характерна обаче и за страдащите от диабет, както е и червен флаг, алармиращ симптом, че е възможно това заболяване да ви засяга, преди лекарят да е съумял да го диагностицира. Това налага лекарски преглед за откриване на причините за хронична умора, която не може да бъде преодоляна с почивка и сън.

-          Проблеми с килограмите

Напълнявате неконтролируемо, без  да сте променили хранителния си режим? Или  отслабвате, без да се налага да спазвате диета, макар да поглъщате повече калории, отколкото изразходвате и не намирате време да стигнете до  залата? Вероятно имате здравословен проблем и е твърде възможно той да е именно диабет. За пациентите с диабет тип 1 е характерно отслабването, а за страдащите от тип 2 – напълняването, които не са свързани нито с хранителен режим, нито с неговата промяна. Причините за колебанията в теглото, които не произхождат от хранене и двигателна активност, могат да се коренят и в хормонални проблеми, хипер или хипо функция на щитовидната жлеза, тежки заболявания като онкологични и хронични и куп други причини, зад които може да стои напълняване или отслабване, така че не бързайте да си поставяте диагноза, преди да се консултирате с лекаря си и да назначи необходимите изследвания, но потърсете своевременно причината, за да предприемете мерки за контрол на диабета, ако именно той се окаже виновникът за измененията на теглото. 

Още: Лекар: Болката в тази част на тялото по време на сън може да издава диабет

-          Повишена жажда

В летните горещини или ако сте консумирали твърде много сладки или солени храни, ако сте махмурлии или страдате от диария, е напълно нормално да чувствате повишена жажда. В случай, че няма причина обаче да изпитвате нужда да изпиете цяло шише вода на всеки час, то срещата с лекаря ви за отхвърляне на диабет е наложаща. Същото впрочем важи и за вълчия глад. Страдащите от диабет често се сблъскват с тези проблеми – непреодолимо усещане за жажда или глад, които са в състояние да ги събуждат дори през нощта, за да пият вода. Жаждата през нощта е сред най-ранните симптоми на диабет.

-          Зрителни проблеми

Да, възможно е просто очите ви да са преуморени от системната работа на компютъра, очилата ви да не отговарят на актуалния ви диоптър или да страдате от проблеми с очите, свързани с възрастта, но замъгленото виждане или размазването пред погледа не са нормални и е редно да предприемете мерки по идентифициране на причините за тях, като сред тези причини е и диабетът. Проблемите със зрението не са за пренебрегване, тъй като са сред най-ранните симптоми на диабет.

Още: Лекар: Тези плодове вдигат кръвната захар до небето

-          Рани, които не заздравяват или поне не така, както се очаква

Кожни раздразнения, необясним сърбеж и рани, които заздравяват бавно или изобщо не заздравяват са сред най-специфичните и ярки симптоми на диабета. Ако страдате от тях, не се колебайте и потърсете помощ възможно най-скоро.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.healthdirect.gov.au/diabetes

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес