Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кърлежите няма да ви доближат - трябват ви само няколко капки от това

15 април 2024, 06:35 часа

С настъпването на пролетта, когато природата се събужда за живот, се увеличава активността не само на растенията и животните, но и на различни паразити, включително кърлежи. Тези микроскопични същества са причина за безпокойство за мнозина, тъй като могат да пренасят сериозни заболявания. Но едно от естествено и достъпно средство, което може да предпази любителите на природата от нежелани срещи с тези паразити, е едно ароматно масло. Тези насекоми не могат да понасят аромата му - досатъчни са само няколко капки от него, за да отблъснете кърлежите.

Масло от карамфил против кърлежи

Става дума за етеричното масло от карамфил - добре позната подправка, чиято миризма е приятна за хората, но отблъскваща за кърлежите. Просто нанасянето на няколко капки масло върху кожата и дрехите ви, преди да излезете на открито, може да осигури до четири часа защита срещу ухапвания.

Растенията, които ще прогонят кърлежите от градината ви

Този метод допълва редица други предпазни мерки, включително носенето на плътно прилепнали дрехи и използването на специални репеленти. Важно допълнение към защитата е щателният преглед на тялото след всяка разходка, като се вземат предвид предпочитанията на кърлежите за места с мека кожа.

Активният сезон за кърлежите е от март до октомври, като рискът от среща с тях е най-висок във влажни и обрасли с растителност места. Познаването и прилагането на ефективни методи за защита, като използването на етерично масло от карамфил, може да направи прекарването на времето сред природата не само приятно, но и безопасно.

Маслата от лавандула и здравец имат същия ефект. Въз основа на тях можете да приготвите ароматна вода или така наречения народен „парфюм“: добавете няколко супени лъжици масло към малко количество алкохол. Бутилка с ароматна композиция ще бъде много полезна на поход, ако периодично пръскате продукта върху тялото и дрехите си.

Друг народен лек, който се е доказал през годините, е ябълковият оцет. Приложението е подобно - третирайте откритата кожа и напръскайте дрехите. Насекомите не понасят миризмата на оцет. Между другото, този метод е малко по-приятен от използването на сок от лук, който действа подобно, но отблъсква не само кърлежите, а и останалите неприятни насекоми.

Кърлежите няма да доближат градината ви, ако направите това

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес