Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се е намирал древният град Троя?

02 октомври 2023, 20:33 часа

Четеш Омировата “Илиада” и си мечтаеш един ден да откриеш Троя, земята, за която разказва древногръцкият писател. Звучи невероятно, но точно така се случва с германеца Хайнрих Шлиман.

Още от малък Хайнрих обича да чете класическа литература, а любима книга му е “Илиада” от Омир - историята за Парис от Троя, който отвлича красивата Елена от гръцкия й съпруг Менелай, което става повод за избухване на Троянската война. Война, която според Омир завършва с това, че гърците използват дървен кон, пълен с войници, за да превземат Троя. Тази история предопределя съдбата на малкия Шлиман и променя световната археология.

“Илиада” и сбъдване на една детска мечта

Малкият Хайнрих вече знае какво ще прави като стане голям - ще намери Троя от книгите на Омир. Дотогава много археолози смятат, че Троя съществува само в легендите и такъв град реално не е имало никога. Това на обезсърчава вече заможния немски бизнесмен, който тръгва в търсене на легендарния град.
“Няма само една Троя. Има поне 10, които са една върху друга” казва изследователят Герт Ян ван Вийнгаарден.

Легендата за Троя

До края на 19-ти век името на Троя се свързва само с творбите на Омир. Според тях Троя е град, обсаден за 10 години и завладян от гръцка армия начело с цар Агамемнон. Войната избухва заради отвличането на хубавата Елена, царица на Спарта, от Парис, син на Приам, цар на Троя. Боговете се намесват в подкрепа на героите от двете воюващи страни. Сред ключовите събития във войната са дуел между Менелай, цар на Спарта и съпруг на Елена и Парис. Победителят трябва да вземе Елена, с което да сложи край на войната. Друг важен момент е битката между Ахил и троянския войн Хектор. Според “Одисея” гърците превземат Троя с помощта на легендарния Троянски кон - подарък, представляващ огромно дървено съоръжение, в което се крие гръцка войска.

Знаете ли какво е старото име на Троя?

Разкопките на Шлиман

Шлиман не получава разрешение от турските власти да копае, но въпреки това през 1870 г. започва разкопки в местността Хисарлъка, хълм, разположен на 7 км от входа на Дарданелите в днешна Турция. Започва да открива руини, но местните го карат да спре работата и да засипе разкопаното. Той вярва, че е на прав път. Продължава с “нелегални” разкопки, които обаче стават толкова известни, че му се налага да пише извинително писмо до турския министър на образованието. 

През 1871 г.  Шлиман получава разрешение да копае, но при условие, че всички намерени предмети и монети, бъдат предадени на турското правителство. След няколко месеца копаене, Шлиман открива 7 различни исторически пласта. Намира врати в крепостните стени, за които твърди, че са Скейските порти, а зад тях - огромен комплекс, вероятно Двореца на Приам.

Най-голямата му откритие е от юни 1873 г. - съкровище с много златни предмети, наречено “Съкровището на Приам”. Съкровището съдържа над 8 000 предмети - съдове, щит, шлем, златни диадеми, гривни, обеци. Въпреки обещанието, Шлиман организира тайното пренасяне на съкровището в Гърция. Турските власти научават и завеждат съдебно дело срещу него, поради което разкопките спират за известно време.

За съжаление, става ясно, че това съкровище не е на Приам. То принадлежи на една непозната висока култура, по-стара с 1250 години от културата на древна Троя. Шлиман изнася контрабандно златните съдове и ги подарява на родната Германия. По време на Втората световна война това златно съкровище попада в Русия и дълги години се смята за изчезнало. Днес се съхранява в Пушкинския музей в Москва.

Турция свърза легендарната Троя с анадолската култура

Къде се е намирал древният град Троя?

Троя се намира до брега на днешната провинция Чанаккале в Северозападна Турция. Местността е вписана в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство през 1998 г.

Земите, на които се е състояла легендарната Троянска война, са разположени от двете страни на пролива Дарданелите. Древният град Троя се намира на запад от село Тевфикие в централния квартал на Чанаккале. 
Чанаккале е град, разположен на азиатския бряг на протока Дарданели, свързващ Мраморно и Бяло море, в най-тясната му част. 

Музей на Троя

Днес историческите останки на Троя се намират в комплекс, в който ще видите и огромен дървен кон, на който дори може да се качите. А на крайбрежната алея на Чанаккале може да видите и друг троянски кон, използван като декор в легендарния филм “Троя” с Брат Пит. Разкопките на Троя са на около 30 км от град Чанаккале и на 2 км от главния път Чанаккале-Измир.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес