Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде е роден Георги Раковски – всеки трябва да знае това

17 октомври 2022, 17:00 часа

Съби Стойков Попович, както е рожденото име на революционера Георги Сава Раковски, е личност от българската история, оставила незаличима следа – поет, писател, родолюбец, журналист, основоположник на организираната борба за свободата на родината ни, наставник на Левски, Раковски остава безсмъртен с делата си.

Къде е роден Георги Раковски и защо се нарича така?

Малкото градче Котел е родното място на великия българин. Семейството му е сравнително заможно, бащата носи прозвището Раковски, защото е родом от село Раково, а чичото – Георги Мамарчев – е капитан от руската армия, освободителя на Котел и Сливен по време на Руско-турската война, поради което Съби Попович носи прозвището Георги Раковски.

Роден е Георги Сава Раковски

Делото на Раковски

Делата на Съби Попович са толкова българолюбиви, че е редно всеки българин да знае не само къде е роден Георги Раковски, но и какво е направил за родината си. След като завършва образованието си в престижно гръцко училище и участва в Браилския бунт, за което е осъден на смърт, Раковски съумява да избегне присъдата и да се завърне в родния си град, където свободолюбивото му сърце и стремеж към правдата не го оставят безучастен и заради дейната си роля в борбата на местните еснафи против чорбаджиите излежава няколко години присъда в затвора. Нито смъртната присъда, която избягва, нито затворът не променят Раковски. Освободен от килията, той веднага се връща към революционната си дейност. През 1854 година Раковски организира чета и прави опити да се свърже с руските войски, преминали Дунав, но поради оттеглянето им опитът се проваля, а Раковски се укрива и отдава на творческа дейност. Така се ражда поемата му „Горски пътник“.

Ключова за живота и делото на Раковски е 1861 година, в която изготвя „План за освобождението на България". Година по-късно участва в организирането на революционна армия – Първата българска легия в Белград. През следващите години от живота си се отдава на планове за създаване на организирани чети за борба за национално освобождение и издаване на вестници.

Националната библиотека показа личния архив на най-големия познавач на Раковски (СНИМКИ)

Георги Раковски остава в историята не само с творчеството и журналистическата си дейност, но най-вече с това, че е първият идеолог и организатор на националноосвободителното движение у нас, както и негов ръководител през първото десетилетие. Историята го сочи и като „учител“ на Левски – човек, който вдъхновява Апостола, сочи му пътя и е в основата на борбата на Дякона за свобода и делата му. Тежка болест отнема живота на Раковски далеч от родния град – в Букурещ, но родолюбецът и революционер си отива спокоен, че Лески ще продължи делото му и ще постигне бленуваната свобода.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес