Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кучетата с деменция показват любопитна прилика с хората с болестта на Алцхаймер

11 май 2023, 10:23 часа

Кучетата насочват учените към науката за съня при деменция. Когато стари кучета с когнитивни затруднения са наблюдавани в клиники за сън, учените установяват, че при тях се наблюдават много от същите смущения като при хората с болестта на Алцхаймер. Нашите космати приятели също са измъчвани от повърхностен, прекъснат сън в напреднала възраст.

Когато изследователи от Държавния университет на Северна Каролина (NCSU) и техни колеги от Аржентина и Унгария записват мозъчните вълни на 28 кучета в напреднала възраст по време на двучасова дрямка, те забелязват интригуваща активност на цикъла на съня.

Подобно на хората с болестта на Алцхаймер, мъжките и женските кучета с изразени когнитивни проблеми дремели по-малко и по-дълбоко от тези, при които не се наблюдавало влошаване на когнитивните способности.

По-конкретно, при кучетата с признаци на деменция се наблюдава по-силна активност на бета-вълните по време на дрямка, която е свързана с будността.

Ветеринарният невролог от NCSU Алехандра Мондино казва, че това означава, че мозъкът на кучетата не спи наистина - или поне не напълно.

Лекар: Това са рисковите фактори за развитие на Алцхаймер

Нещо повече, при кучетата с признаци на деменция изглежда се наблюдава значителна загуба на бавно-вълновия сън.

"Намаляването на бавните осцилации при хората с болестта на Алцхаймер и свързаното с това намалено отстраняване на тези токсини е свързано с по-слабото консолидиране на паметта по време на дълбок сън."

Може би същото се отнася и за нашите домашни любимци. Необходими са още изследвания, за да се потвърди това предположение, но събраните данни сочат, че кучетата могат да бъдат добър модел за изследване на болестта на Алцхаймер.

През 2002 г. учени забелязват, че дневният режим на сън и бодърстване на кучето е "драматично променен" при възрастните кучета. Въпреки това предишни изследвания като това са разчитали на хирургично имплантиране на електроди в мозъка на кучето.

Настоящият експеримент създаде неинвазивна и етична алтернатива, като в същото време се използва златен стандарт за оценка на съня при хората.

За целта е необходимо към главата на кучето да се прикрепи електроенцефалограма (ЕЕГ), докато то спи. След това уредът записва мозъчните вълни извън черепа.

Учени: Тези 3 промени са най-честите симптоми на Алцхаймер

В крайна сметка кучетата, които дремеха по-дълго, бяха и тези, които решаваха по-добре проблеми при задача за обход. Тази задача включваше бариера пред пътя към лакомство. Кучетата бяха оценявани за това колко добре са заобиколили барикадата.

Резултатите потвърждават това, което собствениците на кучета забелязват от години: По-възрастните домашни любимци с когнитивен упадък са склонни да страдат повече от трудности със съня и сънливост през деня.

Възможно е тези нарушения на съня да предизвикват влошаване на когнитивните способности, но също така може да се окаже, че това е причина за нарушенията на съня. По всяка вероятност изследователите подозират, че е по малко и от двете.

Сега изследователите планират да наблюдават този порочен кръг при по-млади кучета с напредването на възрастта. По този начин те ще могат да търсят ранни маркери за когнитивен упадък при домашните любимци, които биха могли да бъдат от значение и за техните собственици.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес