Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя известна опера на Пучини не е завършена от него?

03 юни 2024, 15:10 часа

Джакомо Пучини, италианският майстор на операта, е известен с музикалните си шедьоври, които остават във вечното наследство на оперната сцена. Неговите произведения, като "Мадам Батерфлай", "Тоска" и "Боемският рапсод", са запазили своята непреходна привлекателност и днес. Въпреки това, малцина са запознати с факта, че един от най-известните му оперни проекти остава недовършен.

Поредицата "Опера в киното" идва в България (ВИДЕО)

Опера „Турандот“

През 1920 година, Пучини започва работа по своята последна опера, "Турандот". Той избира за сюжет китайската легенда за красивата, но ледена принцеса Турандот, която задава загадки на своите претенденти за брак. Средната част от операта е завършена от Пучини, но той не успява да завърши финалния акт преди смъртта си през ноември 1924 година.

опера

Неизпълнената финална сцена

След смъртта на Пучини, завършването на "Турандот" става предмет на голяма дискусия. Предложенията за попълване на празнините в операта идват от различни композитори и аранжори, но нито едно от тях не успява да зарадва всички.

Най-известното завършване на "Турандот" е дело на италианския композитор Франко Алфано. Той се опитва да улови духа и стила на Пучини, като завършва финалната сцена и довежда операта до завършек. Въпреки това, мнозинството от критиците и почитателите считат, че работата на Алфано не успява да достигне вътрешната сила и емоция на останалата част от Пучини.

Верди: Дездемона и другата идентичност

Операта „Турандот“ остава като вечна загадка за феновете на Пучини и оперната музика. Незавършената финална сцена остава като празно платно, което позволява на всеки слушател да си представи собствената си интерпретация на завършека на тази велика творба. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес