Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време ТРЯБВА да се вари сладкото?

06 август 2024, 14:27 часа

Много домакини приготвят сладко за зимата, но приготвянето на перфектното сладко не е толкова лесно, колкото изглежда. Всяка домакиня трябва да знае някои тънкости при приготвянето му. Например, трябва ли да се разбърква по време на варене? Колко дълго трябва да се държи на огъня?

Колко време трябва да се вари сладко от смокини?

Понякога приготвянето на вкусно и гъсто сладко, което запазва много витамини, не е никак лесно. Но ако знаете правилните трикове, тогава е напълно възможно. 

Приготвяне на сладко - трикове

Има два начина за приготвяне на това лакомство - класически и ускорен, така нареченият "петминутен". И те се различават преди всичко по технологията на готвене. И според класическата рецепта трябва да комбинирате плодовете със захар, да я изсипете върху тях и да ги оставите за половин ден, така че да пуснат сок.

В някои рецепти - например, когато се използват кисели плодове, се използва много повече захар в съотношение 1: 1,2. А в някои количеството захар, напротив, намалява с една трета.

След това плодовете със захарта трябва да се сложат на огън, да се доведат до кипене и да се варят от 10 до 30 минути - всичко зависи от плодовете. След това сместа се отстраняв от огъня, поставят се в стерилизирани буркани и капачките се затварят.

Но „петминутното“ сладко трябва да се приготви по различен начин: плодовете със захарта трябва да се доведат до кипене, да се варят 5 минути, да се свалят от огъня и да се оставят да изстинат. След това процесът трябва да се повтори два пъти, но не е необходимо да оставяте плодовете да се охладят за последен път - веднага след това разпределете сладкото в буркани и завийте капачките им. При този начин на приготвяне се запазват много повече витамини.Ето основните правила за приготвяне на това сладко:

  • не забравяйте да се придържате към правилните пропорции на захар и плодове;
  • не използвайте съдове с тънки стени и дъно, в противен случай сладкото ще изгори и ще потъмнее;

Разбъркайте сладкото и отстранете пяната, за да придобие приятен цвят

Ако все пак изберете класическата рецепта, тогава ето правилното време за варене според вида на използваните плодове като основна суровина:

  • малини – варене до 10 – 15 минути след завиране;
  • ягоди и касис - до 15-20 минути след кипене на сместа; 
  • кайсия и череша – до 15 – 20 минути след кипене;
  • слива – до 15 – 20 минути след кипене;
  • ябълка и круша – 15 – 20 минути след завиране;

Лекар: Това сладко разрежда кръвта и действа като аспирин

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес