Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време трае разгонването при котките

29 август 2024, 16:43 часа

Разгонената котка може да представлява предизвикателство за много стопани. Разбирането на този процес е ключово за поддържането на здравословна и спокойна среда за вашия домашен любимец. В тази статия ще разгледаме колко време трае разгонването при котките, какви са различните етапи на половия цикъл и какви мерки могат да се предприемат, за да се справите с това състояние.

Кога се разгонват котките?

Женските котки се разгонват сезонно, като в северното полукълбо този период обикновено започва от февруари и продължава до октомври. Ако котката не бъде заплодена, тя може да се разгонва многократно през този период. Само некастрираните женски котки преминават през цикъл на разгонване, докато мъжките котараци са винаги готови за съвкупление, без да преминават през цикли на разгонване.

Колко месеца продължава бременността на кучетата?

Колко продължава разгонването при котките?

Периодът на разгонване при котките, известен още като еструс, обикновено трае около седмица, но в някои случаи може да продължи до 14 дни. По време на еструса котката проявява множество поведенчески промени, като силно мяукане, търкаляне по пода, маркиране с урина и желание да избяга навън. Тези промени могат да бъдат стресиращи както за котката, така и за стопаните ѝ. Единственият начин да се предотврати разгонването е чрез кастрация на котката.

Етапи на половия цикъл при котките

Женските котки преминават през пет основни етапа на половия цикъл:

1. Проеструс

Проеструсът е началният етап, в който женската котка привлича мъжките, но все още не им позволява да я оплодят. Този етап продължава от 1 до 2 дни и се характеризира с повишено внимание и нервност.

котка, котки

2. Еструс (разгонване)

Това е основният период на разгонване, в който котката е готова за заплождане. Тя проявява различни поведенчески признаци, като силно мяукане, повдигане на задницата при погалване и търкаляне по пода. Разгонването може да продължи от 3 до 24 дни, но най-често трае около седмица.

3. Интереструс

Интереструсът е периодът между отделните разгонвания на котката, ако тя не бъде оплодена. През този период няма значителни промени в поведението. Продължителността на интереструса е от 4 до 22 дни, като най-често трае около 9 дни.

4. Диеструс

Ако котката се чифтоса и овулира, тя преминава в диеструс, независимо дали е бременна или не. Котките овулират само по време на чифтосване, така че при липса на мъжки партньор тази фаза не настъпва. Ако котката не е бременна, този етап продължава около 35-40 дни. Бременността при котките обикновено трае 60-64 дни.

Котки и бременност: Какво трябва да знаят бъдещите майки?

5. Анеструс

Анеструсът е периодът, през който котката е полово неактивна. Това обикновено се случва през края на есента и началото на зимата, когато дните стават по-къси и температурите спадат.

Важни съвети за стопаните

Първият еструс на котката може да се прояви около шестия месец, но в някои случаи това може да се случи между четвъртия и дванадесетия месец от живота ѝ. Ветеринарите често препоръчват кастрация на котките преди първото разгонване, за да се избегнат нежелани бременности и свързани здравословни проблеми в бъдеще.

Разгонването при котките е естествен процес, който може да бъде предизвикателство за стопаните. Разбирането на етапите и продължителността на половия цикъл може да помогне за по-добро управление на това състояние. Кастрацията е ефективен начин за предотвратяване на разгонването и свързаните с него поведенчески промени, осигурявайки по-спокойна и здрава среда за вашата котка.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес