Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време трае идеалната следобедна дрямка?

25 януари 2022, 12:38 часа

Следобедната дрямка винаги е добре дошла. Няма значение дали сте спали лошо през нощта или пък сте прекалено изморени  през деня, винаги имате нужда да си почините следобед. Но колко време трябва тя да продължи, за да можем да се заредим с енергия, но и да не засилим чувството за умора и изтощеност?

Отговор на този въпрос дава Д-р Каран Радж. Според него, времето за сън трябва да бъде разчетено, особено през деня. Ако това не стане, то след събуждане човек може да се почувства още по-зле. Това от своя страна включва дезориентация, обърканост и отпадналост.

И така, каква е тайната но това да дремнем, но и да е напълно достатъчно. Тя трябва да бъде точно 90 минути според експерта. За това време вие можете да минете през всички етапи на съня. Ако спите по-малко или повече, то е твърде вероятно да се почувствате още по-изморени.

За най-добро време, в което да дремнете, се смята периодът между 13 и 16 часа. По-късната трябва води до спад на нивата на аденозина. В резултат на това после няма да ви се спи. Ниските нива ни карат да се чувстваме будни, а пък високите – искаме да поспим.

Разбира се, следобедната дрямка не може да се случи през работното време. В този период ние сме най-активни в работата си и няма как да си вземем почивката. Но това е чудесно решение за почивните дни, когато сте станали рано, свършили сте повечето си задължения и искате да си почините.

Специалистът също препоръчва да не се оправя леглото след ставане на сън. Това се прави, за да могат завивките да имат достъп до слънчева светлина и въздух – убийците на акарите. Те пречат на добрия сън през нощта, а и водят до различни заболявания и алергии.

Защо е полезно да спим следобед?

На първо място ще имате повече енергия за довършване на редовните си задължения и работа. Също така, ще видите колко по-спокойни се чувствате и щастливи от това, че сте успели да си откраднете някой и друг час за себе си.

Ще можете да подобрите и паметта си. Мозъкът помни, когато е отпочинал. Кратката дрямка ще ви помогне да подобрите концентрацията си по време на работа и да бъдете по-успешни.

Дрямката може да намали апетита. Доказано е, че се чувстваме по-гладни, когато ни се спи, защото имаме нужда от енергия. Вместо да хапнете нещо набързо и нездравословно, то подремнете за около 30 минутки, ако не можете да си позволите 90.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес