Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време не трябва да се излага татуировка на слънце?

25 юли 2024, 10:46 часа

Ако някога сте имали слънчево изгаряне, знаете колко опасно (и болезнено) може да бъде прекарването на твърде много време на слънце. Слънчевото изгаряне се причинява от реакцията на кожата ви при излагане на ултравиолетова (UV) светлина. Слънчевото изгаряне е форма на увреждане на кожата, което може да предизвика мехури и лющене. Тези проблеми могат да окажат отрицателно въздействие върху вашата татуировка и процеса на оздравяване, така че е важно да разберете колко е важно да предпазвате новите си татуировки от вредната слънчева светлина.

Твърде многото излагане на слънце ще доведе до слънчево изгаряне, обелване и в крайна сметка ще увеличи времето, необходимо за заздравяване на новата ви татуировка. Това е често срещано притеснение през горещите летни месеци, затова тук събрахме няколко съвета за безопасно лятно забавление на слънце, за да сте сигурни, че осигурявате защитата и последващите грижи за татуировката, от които се нуждаете, за да заздравее правилно.

Ето какво трябва да знаете за татуировките на слънце.

Колко време е необходимо, за да заздравее татуировката?

1. Слушайте съветите на вашия татуист
Всеки художник и всеки татуист има свой собствен метод за татуиране, затова слушайте внимателно неговите съвети за поддържане на вашата татуировка. 

2. Избягвайте директна слънчева светлина
Ако мастилото ви е все още прясно, имайте предвид, че кожата ви е невероятно чувствителна и слънцето може да бъде неин враг номер едно. Ако е възможно, покрийте се с дрехи, когато сте навън или изобщо избягвайте пряката слънчева светлина. Това може да не е възможно винаги в зависимост от вашите планове, но е важно да осигурите на новата си татуировка защитата, от която се нуждае, за да заздравее без страданието, причинено от вредните UV лъчи.

3. Слънцезащитен крем
Не се препоръчва нанасяне на слънцезащитен крем върху нова татуировка – това е отворена рана, която се нуждае от време, за да заздравее! След като татуировката ви заздравее, слънцезащитният крем трябва да стане ваш приятел за цял живот. Независимо дали сте на плажа, на разходка или просто работите на открито, дръжте слънцезащитен крем близо до себе си през цялото време и го нанасяйте отново често.

4. На сянка
Татуировките по ръцете, горната част на торса и областите, които са изложени на пряко слънце, обикновено избледняват най-бързо с времето. Носенето на слънцезащитния крем под ръка е спасение, но ако го забравяте от време на време, изберете сянката, когато е възможно и покрийте мастилото си с кърпа или дрехи, ако е необходимо.

5. Избледняването зависи от цвета
В зависимост от цвета на мастилото, татуировката ще избледнее по различно време. Черно-сивите татуировки издържат изпитанието на времето малко по-добре в дългосрочен план .

6. Избягвайте солариуми
Комбинирането на нови татуировки и слънчева светлина не е добра идея. Въпреки това, ако искате да придобиете тен, без да излагате новата си татуировка на вредни ултравиолетови лъчи, ви съветваме да избягвате солариумите. Солариумът ви привлича, защото добивате тен по-бързо, но с това удобство идва рискът от развитие на рак на кожата от директно излагане на интензивна ултравиолетова светлина. Поради тази причина солариумът е особено вреден при нови татуировки.

10-те най-известни татуировки и тяхната символика

7. Помислете преди да направите татуировка
Независима дали планирате да си направите първата татуировка или да продължите колекцията си от мастилени рисунки, препоръчваме да помислите предварително, за да не се сблъсквате с трудности. Ако сте планирали ваканция на слънчево място, изчакайте, докато се върнете. Няма да се възползвате максимално от слънцето, ако имате прясно мастило на кожата и ви се налага постоянно да мислите за лечение и последващи грижи.

8. Най-добрата грижа за татуировките продължава цял живот
Грижата за татуировките трае вечно, така че се запасете с мехлеми, овлажнители и други продукти за кожата, за да я поддържате в отлично състояние.

9. Препоръчително е да не излагате татуировката си на директна слънчева светлина най-малко един месец

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес