Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време е необходимо, за да заздравее татуировката?

31 декември 2022, 18:22 часа

Независимо дали ще направите цяла картина на гърба си или една единствена буква на китката си, инжектирането на мастило под кожата е медицинска процедура. Ако вашият татуист не ви е дал инструкции за последващите грижи, вижте някои често срещани въпроси, които хората задават, след като са си направили татуировка.

КОЛКО ВРЕМЕ Е НЕОБХОДИМО, ЗА ДА ЗАЗДРАВЕЕ ТАТУИРОВКАТА?

Татуировките се правят с помощта на механизирана игла за инжектиране на пигмент в дермата, слоя на кожата под епидермиса - кожата, която виждате. Реално мастилото се вижда през горния слой. Така получавате страхотно произведение на изкуството, но и получавате хиляди малки прободни ранички. Продължителността на пълното възстановяване зависи от размера и местоположението на татуировката. Но най-общо казано, можете да очаквате кожата да се нормализира в рамките на две до три седмици. През първата седмица е нормално да има известно зачервяване и сълзене, а през втората и третата седмица кожата може да сърби и да се лющи. Пълното излекуване на всички слоеве на кожата, увредени от процеса, може да отнеме до шест месеца.

Как САМИ да премахнем татуировка в домашни условия

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ТАТУИРОВКАТА?

Обикновено татуировките се оставят покрити с превръзка за няколко часа след процедурата. Веднъж или два пъти дневно ще трябва да измивате мястото с топла вода и сапун без аромат и да използвате овлажняващ крем след това. Правете това през първата седмица, след което продължете да прилагате овлажняващ крем. Мъртвата кожа е нормално явление, но ако зачервяването или болезнеността продължават, направете преглед при лекар, за да проверите дали няма инфекция.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПОСТАВИТЕ ВЪРХУ ТАТУИРОВКИТЕ, СЛЕД КАТО ПРЕВРЪЗКАТА СЕ СВАЛИ?

Препоръчва се всичко, което поддържа кожата хидратирана, стига да е нежно, без аромати и без алкохол. Същото важи и за сапуна. Използвайте лечебен мехлем, който създава бариера върху кожата и ѝ позволява да задържа влагата. Той е подходящ за първите няколко дни. След това можете да използвате обикновен овлажняващ крем. Някои художници смятат, че вазелинът може да доведе до избледняване на мастилото. Ако все пак използвате вазелин, опитайте се да ограничите употребата му до вземането на душ, когато мазилото може да осигури водоустойчиво уплътнение върху творбата.

Ето как да си изберете ТАТУИРОВКА

МОЖЕТЕ ЛИ ДА СИ НАПРАВИТЕ ТАТУИРОВКА, ДОКАТО СТЕ БРЕМЕННА?

Това е изключително индивидуално решение. Ако художникът на татуировки не спазва правилните процедури за стерилизация, съществува риск от заразяване с хепатит В, ХИВ или други болести, предавани по кръвен път. Не е известно и дали химикалите, използвани в боята за татуировки, могат да повлияят на бебето, особено през първите три месеца. За да сте напълно сигурни, вероятно ще е най-добре да изчакате до раждането на бебето.

Кои са най-болезнените места за татуиране?

БОЛЯТ ЛИ ТАТУИРОВКИТЕ?

В общи линии - да. Някои го сравняват с поредица от пчелни ужилвания или силно слънчево изгаряне.

АКО НЕЩАТА СЕ ОБЪРКАТ, КОЛКО СТРУВА ПРЕМАХВАНЕТО НА ТАТУИРОВКА?

Вероятно повече, отколкото е струвало да си направите татуировката на първо място. Средната цена за лазерно отстраняване, което нагрява и разтваря пигмента в кожата е относителна. Тя варира в широки граници в зависимост от размера и местоположението на татуировката върху тялото ви. Ако желанието ви да си направите татуировка е отдавнашно, направете го. Ако идеята ви датира отпреди пет минути или четири питиета, вероятно е по-добре да изчакате.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес