Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко кафе да пием на ден, за да намалим рисковете от диабет и инфаркт

22 септември 2024, 07:00 часа

Чай или кафе? И двете напитки могат да осигурят ползи за здравето, стига да останете хидратирани. Що се отнася до кафето, то наистина може да защити сърцето и кръвоносните съдове, това вече е доказано от повече от едно изследване.

Много от нас все още са убедени, че ако човек има някакъв проблем със сърдечно-съдовата система, тогава кафето трябва да бъде ограничено или напълно премахнато от дневното меню. Всъщност, тази напитка няма да навреди нито на сърцето, нито на кръвоносните съдове, ако я пиете правилно. За да сте сигурни, че кафето носи само ползи, не добавяйте към него захар, сладки сиропи или тежка сметана. Ако е възможно, също е по-добре да премахнете млякото. Обикновено черно кафе, максимум 1-2 чаши на ден - това е идеалният вариант. Това е напитката, която ще е от полза за сърцето и кръвоносните съдове.

Изследователи от университета Сучоу в Китай потвърдиха това. Те проведоха проучване, което изследва как редовната консумация на кафе влияе върху развитието на сърдечни и съдови патологии, както и диабет. Резултатите са публикувани във Вестник по клинична ендокринология и метаболизъм.

Още: Лекар: Това е най-вредното кафе

 

За своята работа учените са използвали данни от британската Biobank. Общо експертите са проучили медицинските досиета на 172 315 хиляди мъже и жени на възраст от 37 до 73 години. Участниците предоставили информация за диетата си, включително навиците си за кафе. Експерти са поискали данни за наличие на заболявания от областните болници.

 

Резултатите от изследването показват, че хората, които пият по 200-300 мл кафе всеки ден, имат най-добри здравословни показатели. Те са най-малко склонни да страдат от инсулт, коронарна болест на сърцето и диабет. Тоест, идеалният вариант е да пиете една голяма чаша или две средни чаши кафе на ден.

Още: Лекар: Това са последствията при внезапен отказ на кафето

 

Пиенето на 200–300 ml кафе на ден може да помогне за намаляване на риска от кардиометаболична мултиморбидност при хора без кардиометаболични заболявания.

 

Изследователите пишат, че максималната допустима доза е три чаши кафе от 100 мл на ден. Но е малко вероятно повечето хора да пият напитката на толкова малки порции. Обемът на една средна чаша, която вероятно имате в кухнята си, е 180-200 мл. Тоест, можете да го изпиете целия и да добавите поне още една трета отгоре.

Още: Кардиолог: Тези хора трябва да се откажат от кафето

 

Колко кафе вреди на сърцето ви?

Учени от Индия заключиха, че използването наповече от 400 mg кофеин, което е еквивалентно на около четири чаши еспресо, 10 кутии сода и две енергийни напитки, може да навреди на здравето на сърцето - да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес