Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко е дълга най-голямата змия в България

26 септември 2023, 07:15 часа
Реклама

Знаете ли как се нарича страхът от змии? Офидиофобия

Реклама

Това състояние засяга всеки трети сред възрастното население в света, което го прави най-разпространената фобия. За щастие в България не се срещат много отровни змии. Единствените отровни видове са пепелянката и усойницата, но и те не са агресивни, ако не бъдат застрашени. Освен това, рядко ухапването им е смъртоносно, затова нямате никакви причини за безпокойство от среща със змия.

Коя е най-голямата змия в България?

Най-дългата змия, открита в България, е неотровен смок, дълъг  203 см. Открит е в Бургас през 2017 г. от група учени и студенти от БАН, Софийски и Шуменски университет. Принадлежи към вида Голям стрелец. Според експертите смокът е женски, съдейки по съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката.

Още: Коя е най-отровната змия в света?

Още две змии с дължина над 2 метра са открити в България:

До 2017 г. са документирани само два случая на открити змии с дължина над 200 см. За съжаление за първия случай се знае само, че е открит от Андрей Стоянов от Националния природонаучен музей, БАН, но липсват снимки и повече данни.
Другата змия е открита от д-р Георги Попгеоргиев и Димитър Плачийски в Източните Родопи. Змията е женска и е дълга 202 см.

Смок стрелец

Смокът стрелец (Dolichophis caspius) е най-голямата змия в България, която достига до 2 м дължина. Среща се в цялата страна с изключение на високите полета на Западна България. Предпочита открити места, обрасли с храсти и треви, каменисти склонове, лозя, градини. Храни се с гризачи, поради което е от голяма полза за човека. В средата на лятото женските снасят от 6 до 18 обли яйца с размер около 45 мм. Смокът стрелец зимува самостоятелно или в група от няколко десетки екземпляра в кухини в почвата или в скалите. Зимният му сън продължава от края на октомври до края на март. Понякога отделни екземпляри излизат на повърхността и по-рано, ако времето е топло.
Предполага се, че името “стрелец” се дължи на бързината, с която смокът се изстрелва, опитвайки се да избяга. Той е много добър катерач. Ако е застрашен, често изпълзява в клоните на дърветата. Смокът не е отровен, но хапе силно, ако е застрашен.

Още: Как да се предпазим от змии в градината?

Най-голямата змия в света

СНИМКА: Daniel10ortegaven / CC BY-SA 3.0

Най-голямата змия в света е анакондата. Преведено от индиански, името означава “огромна змия от реката”. Най-дългата открита анаконда е 18,31 м. Средната дължина на този вид е от 3 до 11 метра. Някои от тези екземпляри достигат 250 кг. Коренното население, живеещо по течението на Амазонка разказва, че съществуват и змии, достигащи … над 40 метра. Науката досега не е открила и потвърдила тези твърдения. Един от най-известтните английски изследователи сър Уолтър Райли, който е на експедиция във Венецуела и Гвиана в края на 16-ти век, пише за огромни змии, достигащи над 18 метра, които обитават района на река Ориноко.

Най-голямата змия на планетата е известна със способността си да поглъща едри животни. Някои индиански племена смятали анакондата за божество и са я наричали “майката на водите”. Анакондите се появяват на планетата още преди около 100 милиона години. Срещат се само в Южна Америка. Имат малка глава и дълго тяло с дължина около 6 метра. Тялото е покрито с люспи, които са кафеникави и зеленикави. По тялото има много петна, които са продълговати и тъмни на гърба, а на корема - по-малки и светли. Женските екземпляри са много по-едри от мъжките. Анакондата няма клепачи, очите й са покрити с неподвижни прозрачни люспи. Преди да смени кожата си, анакондата престава да вижда, защото люспите, които покриват очите й, потъмняват.  Има остри зъби, с които захапва плячката си.

Интересни факти за анакондата

Анакондата се храни с животни - дребни гризачи, млади крокодили, костенурки, змии, рядко напада ягуар или пума. Любопитен факт е, че анакондата има два бели дроба, както и тазови кости. Излъчва изключително неприятна миризма, която се усеща на голямо разстояние. Сравнително пасивна змия е. През цялото време лежи на брега или лази по дърветата, които растат край брега. Тя е отличен плувец. Често е обект на ловуване заради вкусното си месо, а от кожата й се правят различни аксесоари. Все по-рядко може да се срещне в природата.Анакондата не е отровна змия. Известна е като опасен хищник, но много рядко напада хората. В случаите, когато анаконда напада човек, обикновено той е извън населено място и без да иска е притеснил хищника. В повечето случаи бяга в обратната посока, ако усети сблъсък с хора.

Още: 5-метров питон изненада неприятно цяло семейство (ВИДЕО)

Източник: БНР

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес