Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя екопътека води "Нагоре към слънцето"?

05 юни 2024, 17:29 часа

На малката територия на България има многобройни природни забележителности - недостъпни върхове, кристални планински езера, просторни гори, богата растителност, многообразен животински свят. Едни от най-посещаваните природни обекти са екопътеките, които се леснодостъпни дори и за хора без специална физическа подготовка.

Една от най-живописните пътеки в България носи и специално име - “Нагоре към слънцето”.

Къде се намира екопътека “Нагоре към слънцето”?

Изходният пункт на пътеката е на около 9 км от центъра Тетевен по посока с. Бабинци. Най-ниската точка е на 989 м надморска височина, най-високата - 1222 м при връх Червен. Денивелацията е 233 м. Дължината на пътеката е около 3 км и се изминава за около 2 часа.

За да стигнете до началото на пътеката, малко след като влезете в Тетевен от запад, трябва да завиете наляво (на север) към село Бабинци. Там може да следите указателните табели. Продължавайте нагоре по тесен асфалтов път, който скоро ще ви отведе до завоя и началото на екопътеката. Екопътеката преминава през пресечена скалиста местност, ливади, естествена люлякова гора. По средата на маршрута в местността Седлото е изградено място за отдих - 2 беседки и огнища.

Екопътека с дървена къщичка и мостове ще правят в Маджаре

Крайната точка на екопътеката е връх Червен - широко плато с отвесни скали. На самия връх има изградена площадка, от която се открива панорамна гледка към долината на река Бели Вит, град Тетевен и цялото било на Централна Стара планина.
По маршрута мога да се наблюдават разнообразни редки видове птици, билки и отвесни скални пещери, свързани с много митове и легенди от местния фолклор.

Бабинци
Това е едно от най-красивите села, разположено на 8 км северно от град Тетевен. Бабинци е типично планинско село с надморска височина от 950 до 1350 м. Намира се на билото на Предбалкана, откъдето се откриват приказни гледки към Дунавската равнина и същинската част на Стара планина. От селото може да се наблюдава град Тетевен като от птичи поглед. Бабинци се намира между върховете Червен, Острич, Висок, Трескавец и Близнаците.

Селото е описано още в османските регистри от 14-ти век като Бабовяне. Според популярна легенда името Бабинци идва от това, че в един момент населението е било предимно от бабички, което всъщност не е вярно. В района се намира връх Трескавец, на който е имало римска крепост.  Доказателство за това са многобройни артефакти, открити там, които днес са в Музея на град Тетевен.

Коя екопътека има "Поглед към девет планини"?

Връх Червен
Връх Червен е висок 1222 м и е най-високият връх около Тетевен. Нарича се така, защото се огрява от залязващото слънце с червена светлина. От карстовите образувания тук най-интересна е пропастта Ямата, която представлява пропастна пещера с дълбочина 27 м.

На 29 октомври 1877 м на историческата Боева могила под връх Червен се състои първият решителен бой между руските войски на полковник Орлов и турския аскер в Тетевен. Оттогава Голата могила се нарича Боева могила. Следващия ден се счиа за Ден първи на свободния Тетевен. През 1977 г. по случай 100 години от Освобождението, е издигнат голям паметник на Боева могила.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес