Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой не трябва да лети: 5 болести, които могат да доведат до смърт на високо

20 август 2024, 08:15 часа

Знаете ли, че някои медицински състояния могат да направят летенето опасно? Дори да се чувствате добре, скрити здравословни проблеми могат да превърнат рутинния полет в реална животозастрашаваща ситуация.

Самолетите са не само удобство, но и стрес за организма, особено ако имате скрити здравословни проблеми. Много пътници дори не осъзнават, че някои заболявания могат да бъдат фатални на височина. Нека разберем в детайли!

Белодробни заболявания

Проблемите с дихателната система са едно от най-сериозните противопоказания за летене. Например, при хора с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или астма, намаляването на нивата на кислород в кабината може да причини хипоксия, състояние, при което клетките на тялото не получават достатъчно кислород. Това води до влошаване на симптомите, което може да бъде фатално.

Още: Проучване: Рискът от фатална самолетна катастрофа е намалял драстично в последните години

Сърдечни заболявания

Пътниците със сърдечна недостатъчност или скорошен инфаркт трябва да помислят два пъти преди да летят. Хипоксията, причинена от ниски нива на кислород, може да влоши симптомите, да доведе до инфаркт или дори смърт. Опасно е да летят и хора с неконтролирана аритмия. Промените в налягането в кабината могат да дестабилизират сърцето.

Сърповидно-клетъчен синдром

Това е генетично заболяване на кръвта, при което червените кръвни клетки имат необичайна сърповидна форма, което нарушава доставянето на кислород до тъканите. Страдащите са особено чувствителни към ниски нива на кислород. На надморска височина рискът от „сърповидно-клетъчна криза“, придружен от силна болка и възможни усложнения, се увеличава значително.

Още: 3 тайни за грижа за кожата, за да я защитите от увреждане, когато летите със самолет

Вътречерепно налягане

Хората с повишено вътречерепно налягане (например след черепно-мозъчна травма или инсулт) също не се препоръчва да летят. При условия на намалено атмосферно налягане в самолета може да се увеличи мозъчният оток, което ще доведе до сериозни усложнения.

Още: Страх от летене със самолет – как да се справим с него

Психични разстройства

Пътниците с неконтролирани психични разстройства, като шизофрения, могат да представляват заплаха не само за себе си, но и за другите.

Когато планирате полет, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако имате хронични заболявания или други медицински проблеми, които сте имали наскоро. В някои случаи е по-добре да се откажете от самолета или да отложите пътуването изобщо. Вашето здраве е по-важно от всяко пътуване!

Още: Молитва и алкохол - как борят страха си хората с аерофобия

Източник: Life.ru

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес