Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-северният град по Българското Черноморие?

23 юли 2024, 07:55 часа

Българското Черноморие започва от нос Картал при държавната граница с Румъния и завършва при устието на Резовска река при границата с Турция. Дължината на крайбрежието е 354 км, от които 200 км представляват плажна ивица, покрита с пясък. 
Нос Емине условно разделя бреговата ивица на северна и южна.

Северното крайбрежие е източният край на Добруджанското плато, което в северната си част е със стръмна брегова ивица. При Дуранкулак и Шабла има обширни пясъчни плажове и няколко крайбрежни езера, а при Тюленово, Камен бряг и нос Калиакра брегът е стръмен, образуван от твърди червени сарматски варовици и конгломерати. Край Каварна и Балчик варовиковите скали се прорязват от гористи долини.
В Северното Черноморие са намират популярните курорти Златни пъсяци, Албена, Свети Константин и Елена, Кранево, Варна, Балчик, Каварна и др.

Колко са областните градове в България?

Кой е най-северният град по Българското Черноморие?

Шабла

Град Шабла е разположен на около 25 км от границата с Румъния и на 80 км от Варна. Самият град не се намира на морска територия, но това не пречи да го свързваме с най-стария действащ фар на Балканския полуостров. Населението на града е около 3000 жители.

Според археолози в района на днешна Шабла са съществували селища още в края на VI и началото на V хил.пр.н.е. По време на траките тук е имало древно селище, а по-късно и римски град, наречен Кария. Името Шабла се среща за първи път в официален документ през 1573 г. Възниква като турско селище през XVI в, а в средата на XIX в. това е най-голямото българско село в региона с кмет - българин.

На територията на Шабла се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров, а според някои сведения и в Европа. Около фара има множество сондажи за нефт, от които тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра.
В морето около Шабла има много потънали морски съдове и подводници от Втората световна война. Това прави града предпочитана дестинация за подводен туризъм.
В Шабла се намира единственото официално регистрирано с постановление рибарско селище Кария. Тук има отлични условия за риболов, гмуркане, разходки с лодка.

Шабленско езеро

На около 3 км от град Шабла се намира защитена местност Шабленско езеро, обявена за такава през 1979 г. Защитената територия е с площ 5312,4 дка. Част от територията са и двата крайбрежни лимана - Шабленско езеро и Езерецко езеро. Двете естествени крайбрежни езера в Шабла и Езерец са свързани чрез изкуствен канал.

Мястото е сред най-значимите влажни зони в България заедно с Дуранкулашкото езеро. Тук се срещат растения, които рядко могат да се видят на други места. Особено значение имат за птичата фауна. На територията на местността са установени 247 вида птици. В защитената местност гнездят световно застрашени видове и се срещат 23 вида риби, като 7 от тях са включени в Червената книга на България. Освен животински видове, в защитената местност са установени и около 10 редки или застрашени растителни видове.

На коя река има най-много градове в България?

Фарът на нос Шабла

Фарът на нос Шабла е най-високият в България и най-старият автентичен действащ фар на Балканския полуостров. Това е единственият фар в България, боядисан в два цвята. В началото е бил бял, но през 30-те години на XX в. е боядисан в бяло и червено, докато е бил на територията на Румъния.

Предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди и при добра видимост се вижда от 17 морски мили. В миналото се е знаело, че когато моряците видят светлините на фара, са преполовили разстоянието между Дунав и Босфора.
Местните се гордеят, че Шабленският фар е умалено копие на Александрийския фар - едно от седемте чудеса на света. 

В Шабленския фар днес се крие послание, което трябва да се отвори през 2056 г. Посланието е написано от пазачите на фара и съдържа данни за разстоянието от брега до фара. Според техните измервания разстоянието е 14 м, а според запазени данни през 1948 г. то е било 29 м. Пазачите искат това разстояние да бъде измерено и сревнено и след години от идните поколения.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес