Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои витамини са истинска „грейка" за студените крайници?

27 октомври 2024, 18:00 часа

Щом дните застудеят, консумацията на калории се увеличава. В крайна сметка е трудно да устоите на горещ шоколад, паста или фондю, когато навън температурите падат.

Д-р Талита Масиел обяснява тук кои хранителни продукти и съдържащите се в тях витамини са за предпочитане в студено време. https://www.minhavida.com.br/materias/materia-12501

Проблемът обаче се състои в това, че сладкишите изобилстват със захар, натрий, наситени мазнини и други врагове на здравословното хранене. Но ето някои продукти, които няма да навредят на здравето ви.

Още: Витамини за есента: Кои са нужни за подобряване на здравето?

Чайове, отвари и настойки

Чайовете и настойките са оптимални варианти за стопляне през зимата. Те повишават температурата на тялото ни при поглъщане и за няколко минути дават усещане за по-добро благополучие и топлинен комфорт. Освен това, са източник на хидратация – важно обстоятелство, особено защото през студените дни приемът на течности обикновено е по-нисък. Добри варианти са черен, бял, червен и зелен чай - всички извлечени от растението Camellia sinensis, което е наситено с витамините С, К и от групата В. 

Известно е, че парагвайският чай йерба мате съдържа витамините А, С, B1, B2, E с целия им спектър от полезни свойства.

А чаят от листа на мента е наситен с етерични масла, минерали (калций, калий, манган, желязо, магнезий) и витамини (С, А, В, Е, В-комплекс и бета-каротини). 

Още: Невролог: Това са най-важни витамина и минерала за мозъка

Домашни супи

Горещата течност в супата помага за ускоряване на метаболизма, като кара тялото да работи, за да нормализира температурата си. Добавянето на термогенни продукти като джинджифил, броколи и червен пипер към супите засилва това усещане. В корена от джинджифил се крие истинско богатство от витамини, минерали и фибри. Съдържанието му включва витамините B1, B2, B3, B5, B6 и B9 (фолиева киселина) и витамин C. А също и минерали като калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, цинк, калий и натрий. 

Броколите са богат източник на витамин С, витамин К и фолат, по-известен като фолиева киселина или витамин В9. Освен това, този зеленчук съдържа основни минерали като калий и манган. 

Плодовете на лютия червен пипер са богати на капсаицин, полезни хранителни вещества, витамини А, В6, С, К.

Още: Лекари обясняват: Каква е разликата между витамин D и D3 и кой е по-добър за вас

Но трябва да обърнете внимание на съставките, които ще се използват в това ястие. Здравословната домашна супа съдържа максимум 1 до 2 вида въглехидрати от типа на картофи, кафяв ориз, боб, нахут, царевица или грах.

Изберете 2 до 4 вида зеленчуци като моркови, зелен фасул, тиквички, домати, лук, целина, праз, къдраво зеле, броколи, които можете да смесите, за да направите основата на супата. И накрая, тя може да съдържа и 1 вид протеин от сухо месо като пилешко, телешко; или пък сирене тофу (опция за вегетарианци). 

Приготвена с тези предпазни мерки, супата е пълноценна храна, тъй като съдържа всички съставки, необходими за една балансирана и здравословна вечеря или обяд.

Канела

Канелата ви затопля, защото увеличава разхода ни на енергия. Подправката има противовъзпалително действие и добри количества хром, който подобрява инсулиновата чувствителност и контролира кръвната захар. Препоръката е да приемате една до две чаени лъжички канела на ден. Тя е истинска съкровищница на витамини: А, бетаин, B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B4 (холин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), C, E, K1.

Маслодайни семена

Маслодайните семена също са добри варианти в студените дни. Те са богати на аргинин, който увеличава вазодилатацията и затова усилва кръвообръщението и усещането за топлина.

Маслодайните семена съдържат цинк, магнезий, аргинин и помагат за образуването на мускули. Те също така са източници на антиокислители, които улесняват борбата със свободните радикали и предотвратяват преждевременното стареене; в допълнение има поли- и мононенаситени мазнини, укрепяващи здравето на сърцето.

Внимание! Тази статия е само за информация. Никога не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес