Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои животни се срещат на Северния полюс - уникални създания!

05 март 2023, 13:44 часа

Северният полюс е единственото място на Земята, където компасът винаги сочи на юг. Просто там няма посока „север“ - искаш, не искаш, всичко е „на юг“. Това място се радва на слънце половин година - а останалите шест месеца преминават не чак в пълен мрак, но в нещо като сенчест полумрак. През есента и зимата температурата се колебае между минус 26 и минус 43 градуса. През пролетта и лятото можем да наблюдаваме много повече полярна фауна, която се бори за оцеляване - защото температурата се вдига близо до „горещите“ 0 градуса.

Морж

Моржовете са много впечатляващи заради огромните си зъби и енергията, която излъчват. Те са масивни животни – достигат тон и половина, но това не им пречи да плуват на дълбочина 90 метра и да остават там 30 минути. Хранят се с всякакви ракообразни и мекотели. За разлика от други животни, при моржовете и женските, и мъжките си имат бивни.

Полярна мечка

Наричат полярните мечки още и „бели“, макар всъщност кожата им да е черна. Имат красива и ярко бяла козина, но тя изглежда така, защото е полупрозрачна и отразява бялата светлина на околната среда. Въпреки че почти непрестанно търсят храна и ловуват, само в 2% от случаите успяват – другите им опити се провалят. Любимата им плячка са тюлените.

Кое е най-малкото животно в света?

Белуха

Белухите са зъбати китове от семейство нарвалови. Те са популярни и като "морски канарчета" поради различните звуци, които издават - подобни на свирене, бучене, щракане и др. Всъщност, една от най-забележителните черти на тези животни е, че могат да имитират звуците на човешкия глас. Не бива да се бъркат с рибата белуга (моруна) от семейство есетрови.

Полярна лисица

Това са изключително издръжливи животни - могат да оцеляват даже, когато температурата спада до минус 70 градуса. Хранят се главно с няколко вида птици, яйца – ако намерят, и малки тюлени. Имат остър слух и откриват плячката си дори под снега.

Гренландски тюлен

Тези тюлени се гмуркат на дълбочина до 300 метра. Обикновено по-голямата част от живота им преминава във водата - а върху леда се размножават и отглеждат малките си. В момента се борят за оцеляването си, застрашено от топенето на ледовете. Има случаи, когато новородените са измръзвали, понеже ледените блокове се топят и бебетата падат в студените води.

Полярен заек

Полярните зайци са напълно бели през зимните месеци, а стават сиви или кафяви през сезоните с по-висока температура. Така се маскират и сливат по-добре с околната среда. Те имат дълги крака, което за тях е много важно, понеже ровят в снежната повърхност, за да достигнат храната си - тя се състои от клонки с пъпки, водорасли от морски приливи, мъхове, лишеи.

Кое е най-отровното животно в света?

Полярна сова

Полярните сови са дневни – тоест, най-активни са през светлите часове, особено когато слънцето започне да изгрява или е на път да залезе. При мъжките перата отначало са кафяви, но с възрастта се променят и стават бели. Колкото по-стара е совата, толкова по-бяло е нейното оперение. Женските имат тъмно петно ​​върху белите си пера, което никога не изчезва.

Гренландска акула

Тези акули се смятат за гръбначните животни с най-продължителен живот в света - 400 години и повече. Достигат половата си зрялост на възраст 150 години. Зрението им е почти нулево. Наричат ги още и ​​„спящи акули“, защото плуват много бавно - по този начин изгарят чувствително по-малко мазнини и енергия, отколкото при плуване с по-голяма скорост.

Гренландски кит

Тези китове плуват почти винаги с отворена уста, за да могат да хващат планктон. Кит с техните размери трябва да изяжда най-малко 2000 кг храна на ден. Живеят от 100 до 200 години.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес