Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои болести по котките са опасни за човека?

09 август 2024, 10:44 часа

Котките може да пренасят някои заболявания както върху хората, така и върху други домашни животни, с които живеят. Такива болести се наричат зоонози. Подобни неприятни моменти в общуването с пухкавите домашни любимци са възможни особено, ако се пренебрегват посещенията при ветеринарен лекар и обезпаразитяването на котките.

Д-р Алшандре Наиме Барбоза изяснява проблема. 

Сред тези заболявания се открояват следните.

1. Токсокароза

Токсокарозата се причинява от паразита Toxocara cati. Когато зарази хора, болестта се нарича „visceral larva migrans".

Заразяването се извършва чрез поглъщане на яйца на паразита. Възможно е поради неадекватно почистване на котешката тоалетна и дори чрез докосване на земята, където котката дефекира, поради което засяга предимно децата. Заболяването е опасно, тъй като паразитът е способен да се придвижва към различни органи; например, причинява слепота, ако се установи в окото. Симптомите са: подуване на черния дроб, треска, кашлица, възпаление на лимфните възли.

Усеща ли котката ви болести и кои от тях може да излекува ?

2. Кампилобактериоза

Представлява инфекциозна болест, причинена от бактерията Campylobacter jejuni. Предава се на хората от няколко животни, включително котки. Симптоми: диария, коремна болка, висока температура, крампи, гадене.

3. Токсоплазмоза

Вече е казано много за токсоплазмозата - тя е класифицирана като болест, която котките предават на бременни жени. Котката не е единственият източник на зараза, тъй като е възможно да се получи чрез консумиране на полусурово или съвсем сурово месо (което е причината в повечето случаи).

Болестта се предизвиква от паразита Toxoplasma gondii, разпространен в целия свят. Наличието му може да бъде безсимптомно при котки и хора, а когато възникнат признаци, те са следните: треска, безпричинна умора, възпаление на ганглиите, болка в мускулите, обрив.

Заразените бременни жени са изложени на риск от спонтанен аборт. Паразитът може да провокира слепота и деформации на плода.

4. Лямблиоза

Лямблиозата е инфекция, причинена от паразита Giardia intestinalis. Това е една от болестите, предавани на хората чрез контакти със заразени изпражнения, а котката от своя страна може да се зарази с паразита, като консумира замърсена вода или храна.

Наличието на паразита може да бъде и без симптоми, но са възможни следните признаци: инфекциозна диария, гадене, умора, болка в корема.

5. Алергия

Има хора, развиващи алергия, когато са в присъствието на котки. Причината е, че котките произвеждат белтъчина, наречена гликопротеин, към която много хора са чувствителни. Симптомите са слуз, кихане, подуване на очите, кашлица.

6. Лаймска болест

Въпреки, че това заболяване бива причинявано от кърлежи, в някои случаи е възможно заразяване на хора от котки. Кърлежът, който пренася лаймската болест, носи бактерия, принадлежаща към род Borrelia, отговорна за тази зооноза. Симптоми: треска, обрив, главоболие, умора; появяващи се в първия стадий на болестта. Обаче тя продължава да се развива в човешкия организъм месеци или години със сърдечни проблеми, парализа на лицето, менингит, артрит, халюцинации наред с много други, тъй като е хронично заболяване.

С какви болести можете да се заразите от вашата котка или куче?

7. Анкилостома

Анкилостомата е инфекция на червата, причинена от паразитите Ancylostoma duodenale и/или Necator americanus. Предава се посредством контакт със заразени екскременти, паразитите проникват през кожата.

Симптомите са: диария, умора, анемия, липса на апетит, чернодробни кръвоизливи, коремни болки, фарингит.

Профилактика

  • Ваксинирайте котката си срещу основните заболявания и спазвайте препоръките на ветеринарните лекари.
  • Водете котката си на общ преглед два пъти годишно.
  • Не позволявайте контакт на котката с бездомни животни.
  • Не позволявайте на малки деца да докосват изпражненията на котката или да почистват кутията за отпадъци.
  • Не споделяйте храна с котката си и не я целувайте по устата.

Внимание! Статията е само за информация. Никога не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес