Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са хормоните на щастието в нашето тяло?

16 август 2024, 07:45 часа

Уви, засега все още не разполагаме с устройство, което създава щастие. Не е измислен и конструиран „бутон“, чрез натискането на който да направим всичко в живота си идеално. Но, затова пък, можем да направим нещо друго: да активираме „субстанциите“ на щастието! Не, не съвсем чрез натискане на „бутон“ - но, все пак, нещо подобно!

Д-р Лариса Диниш разказва как може да постигнем това. 

Всъщност, конкретната, биологична причина за „щастието“ се крие в мозъка. Именно там невролозите разкриват тайните на това приятно състояние.

Квартетът на щастието

Става въпрос за химически реакции, задействани в човешкия организъм след дадено събитие. Тези реакции са резултат от невротрансмитери (вещества, свързващи нервните клетки), които се активират в тялото ни като резултат от външни въздействия. Наричат ги „Квартетът на щастието“:

12 начина да накарате мозъка си да произвежда хормони на щастието

  • ендорфин;
  • серотонин;
  • допамин
  • окситоцин.

Всяко от тези химични вещества, отделяни по естествен път от мозъка, изпълнява специфична дейност за нашия организъм.

Ендорфин: естествено болкоуспокояващо

Всеки път, когато изпитвате добро чувство на удовлетворение и щастие, в организма се задействат ендорфин. Считан за естествен морфин (названието му идва от словосъчетанието „ендогенен морфин“), той отслабва усещането за болка от страна на нервната система.

Серотонин: отпуснете се с усмивка

Всеки път, когато се почувствате значими и ценни за някого или нещо, серотонинът се активира. От друга страна, когато имате само негативни мисли и чувства и не можете да си спомните щастливи ситуации, нивото му спада – това е симптом на депресия.

Това е невротрансмитерът, отговорен за контролирането на съня, доброто настроение, глада и дори сексуалното влечение. Той се отделя например, когато слушаме приятна музика или сме сред природата.

Допамин: мотивация в ежедневието

Допаминът повишава усещането за жизненост, разположение и мотивация, затова е известен като „медиатор на удоволствието“. Всеки път, когато направите първата стъпка към дадена цел или я постигнете, това вещество се активира – от края на успешното измиване на чиниите до по-сериозни постижения, например повишение в работата.

Окситоцин: химията на любовта

Окситоцинът е важно мозъчно съединение за изграждане на доверие, което е необходимо за развиване на емоционални взаимоотношения. Да бъдем с любими хора, прегръдките, даването и получаването на подаръци са начини за увеличаване на окситоцина в тялото - поради което чувстваме, че тези ситуации са толкова важни за нашите взаимоотношения и лично благополучие. Освен това, окситоцинът помага в борбата с депресията, тревожността и повишава сексуалната активност заедно с тестостерона при мъжете и прогестерона при жените.

Хормоните на ЩАСТИЕТО: Ето как да ги осигурите на тялото си

Как да създадем собственото си щастие?

Отговорът на този въпрос е очевиден: като произвеждаме повече допамин, окситоцин, ендорфин и серотонин. Но как? Доста лесно: просто някои храни чрез веществата, включени в тях, задействат тези хормони на щастието.

Ендорфин

За да активирате този невротрансмитер, яжте люти, пикантни храни. Например, пиперинът е органично съединение, присъстващо в черния пипер. Възползвайте се и комбинирайте чер пипер с малко куркума – тя засилва действието му.

Серотонин

Включете храни, които помагат за производството на серотонин. Заложете на бобови растения - боб, леща, ядки, какао, пълнозърнести храни, морски риби, тиквени семки.

Допамин

Допаминът е хормон, който лесно се окислява, така че приемането на повече антиокислители ще подсили действието му.

Витамините C, E и A са примери за антиокисляващи вещества, в допълнение към селена и цинка. Продукти: овес, ленено семе, портокал, броколи, спанак, нар, череша, ябълка, лешник.

Окситоцин

За да произведете окситоцин, храната не е достатъчна. Трябва да задействате емоционалния контекст. С цел увеличаване присъствието на този хормон в тялото си, отдайте се на физически контакт с хората, които харесвате. Прегръдките, целувките, простото „сядане на кафе“ подобряват взаимоотношенията ви и ви правят по-щастливи.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес