Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са забранените храни при омазнен черен дроб?

06 октомври 2024, 12:00 часа

Над 500 са задачите и ролите, които черният ви дроб следва да изпълнява безпроблемно, за да се чувствате в добро здраве и форма. Сред най-важните му функции са съхраняването на минерали и на мастноразтворимите витамини, филтрирането на кръвта, детоксикацията, производствота на албумин, метаболизмът на въглехидрати, мазнини и протеини, участието му в кръвосъсирването и производството на жлъчка. Заболяванията на черния дроб не само пречат на този жизнено важен орган да изпълнява функциите си, но могат да доведат до чернодробна недостатъчност, която е животозастрашаваща. Всичко това прави грижата за този орган, познанието как да се храним правилно и кои вредни навици да преустановим, за да съхраним здравето му, от ключово значение за общото здравословно състояние. Препоръчва се и информираност за най-честите заболявания на черния дроб и тяхната профилактика. Освен за чернодробна цироза често се говори за омазнен черен дроб, но знаем ли какво точно представлява и как да не допуснем това болестно състояние?

Омазнен черен дроб – рискови фактори и същност на заболяването

Докато цирозата на черния дроб засяга предимно прекаляващите с алкохола, то причините за омазнения черен дроб са различни и основно са свързани със затлъстяване и неразумен режим на хранене. Най-често се наблюдава при хора с наднормено тегло. Това е най-разпространеното чернодробно заболяване в света, като тежестта му значително варира, но е важно да се познават характерът на заболяването, рисковите фактори, симптомите и начините за превенция, дори да говорим за лека форма, именно защото е толкова разпространено и засяга огромен брой пациенти. В леките и начални форми на болестта тя се характеризира с увреждане на органа поради мастни натрупвания, но с напредване на заболяването може да доведе до цироза и до рак на черния дроб.

Още: Учени: Не алкохолът, а тази напитка е най-вредна за черния дроб

 Симптомите на заболяването са неспецифични в повечето случаи, което прави  разпознаването му в ранни форми трудно. Сред тях са:

  • умора,
  • болка в горната дясна част на корема,
  • неразположение.

Късните симптоми, които вече алармират за цироза, са много по-ярко изявени, като сред тях са асцит, подуване на краката и корема, задух, зачервяване на дланите, жълтеница, увеличаване на далака. 

И тъй като тази цироза се причинява не от алкохол, а от грешки в диетата, важно е да се знае кои са забранените храни при омазнен черен дроб още в ранните етапи на заболяването, както и с цел превенция при пациенти, които са застрашени от развитие на болестта.

Още: Здрав черен дроб: Храните, които трябва да присъстват в диетата ви

 

Кои са забранените храни при омазнен черен дроб?

Пациентите, страдащи от омазнен черен дроб, следва да променят диетата си и начина си на живот, за да се предпазят от тежките форми на заболяването, които застрашават живота. Като цяло специалистите препоръчват да се премине към диета, богата на пълнозърнести храни, фибри, създаващи усещането за ситост, протеини и ненаситени мазнини, тоест към начин на хранене, подходящ при затлъстяване. Има и храни, чиято консумация следва да се преустанови или поне намали до минимум. Кои са забранените храни при омазнен черен дроб и с какво могат да бъдат заместени?

1.       Алкохол

Още: Тези храни ще прочистят дори най-омазнения черен дроб

Причината е не само защото самият той е вреден за черния дроб, но и защото от него се пълнее, той доставя на тялото само празни калории и води до повишен апетит, вълчи глад, липса на контрол на масата особено по време на пиене и след това.

2.       Захар

Захарта е наричана бяла отрова и това не е случайно. Тя води до повишаване на теглото и куп заболявания, сред които диабет и от тук до омазнен черен дроб, тъй като високата кръвна захар увеличава натрупването на мазнини в черния дроб. Бъдете внимателни не само по отношение на чистата захар, но и на скритата. Много обезмаслени храни съдържат добавена захар, сосове, лютеница, консерви също са богати на такава. Четете внимателно етикетите и избягвайте захарта във всички храни, в които тя се съдържа.

3.       Сол

Подобно на захарта, солта е наричана бяла отрова. Прекомерната консумация предразполага към развитие на болести на черния дроб и особено към омазняването му.

4.       Пържени и мазни храни

Избирайте полезни мазнини, избягвайте пърженото, тъй като е не само твърде мазно, но и твърде калорично.

5.       Бързи въглехидрати

Бял хляб, бял ориз, паста, тестени изделия – това са само част от храните, водещи до затлъстяване и омазнен черен дроб. Заменете ги с бавни въглехидрати и с пълнозърнестите им версии.

6.       Червено месо и колбаси

Говеждото и свинското месо съдържат твърде много наситени мазнини. Пациентите с омазнен черен дроб или опасност от развитие на това заболяване следва да ги заменят с птиче и риба.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/syc-20354567

https://www.healthline.com/health/fatty-liver-diet#limit-or-avoid

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес