Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са забранените храни при инсулинова резистентност?

09 октомври 2024, 13:00 часа

Инсулиновата резистентност засяга не само проблема, свързан с трудностите от при разпознаване на инсулина от страна на клетките в мускулите, мазнините и черния дроб, но и този, че често остава неразпозната от пациентите, които  търсят късно лекарска помощ, а инсулиновата резистентност играе роля при развитието на захарен диабет тип 2 и често е негов предвестник. Това прави правилната, ранна и своевременна диагностика важна за превенция на заболяването и всички, произтичащи от него усложнения, както и за превенция на диабета. Сред най-важните стъпки, които пациентът с инсулинова резистентност може да предприеме, е лекарската консултация и тази с диетолог, тъй като заболяването е пряко зависимо от начина на хранене. Правилно съставеното меню може да помогне за подобряване на здравословното състояние, а грешките в хранителния режим усложняват положението на пациента. 

Инсулинът, хормон, произвеждан от панкреаса, чиято основна роля е регулиране на нивата на кръвната захар, е хормонът, който най-често е свързан с натрупването на килограми и с наднорменото тегло. Хората с инсулинова резистентност обикновено посещават лекар или диетолог именно с оплакване, свързано с неконтролируемо напълняване, след което се разкрива недиагностицирана до момента инсулинова резистентност. Именно диетологът е специалистът, който може в значителна степен да помогне на пациент с това заболяване, запознавайки го с правилния начин на хранене, забранените храни при инсулинова резистентност и необходимостта от промяна в дневното меню.

Групи, застрашени от развитие на инсулинова резистентност

Още: Лекар: Тези плодове връщат баланса на хормоните и укрепват щитовидната жлеза

Сред рисковите фактори, водещи пациентите до развитие на това заболяване и необходимост да обсъждат забранените храни при инсулинова резистентност с диетолог и да предприемат мерки по отношение на здравето си, са:

  • хипертония,
  • високи нива на лошия холестерол в кръвта,
  • гестационен диабет,
  • сърдечно-съдови заболявания,
  • поликистозни яйчници,
  • липса на адекватна физическа активност,
  • наследствени фактори,
  • наднормено тегло и др.

Ако попадате в рискова група за развитие на инсулинова резистентност и имате сериозни опасения, че ви грози това заболяване, добра идея е да се осъществи консултация с диетолог относно забранените храни при инсулинова резистентност, за да се направи дневно меню, което да минимизира риска от заболяването, а не да се предприеме тази стъпка едва след диагностицирането му.

 

Още: Строго забранени храни при подагра – отпишете ги от менюто си

Кои са забранените храни при инсулинова резистентност?

-          Опаковани храни и полуфабрикати

Проблемът, свързан с тях, е, че съдържат много скрити захар и сол, които са бяла отрова и които са особено неблагоприятни както за теглото, така и за инсулиновата резистентност. Храната на тези пациенти следва да е прясна, свежа, непреработена.

-          Месо особен мазно такова, млечни продукти с висока масленост

Още: Кои храни помагат за вдигане на ниския хемоглобин

Мазното месо и млечни продукти съдържат наситени и трансмазнини, които могат да повишат инсулиновата резистентност. Пациентите с това заболяване следва да ги избягват и/или да ги ограничат и заменят с постни меса, риба и растителни източници на протеини.

-          Сладки напитки – сокове, газирани безалкохолни напитки

Страдащите от инсулинова резистентност е добре да пият неподсладен чай, вода и фрешове без добавена захар. Всякакви уж натурални сокове, студен чай в бутилка, нектари, компоти, газирани напитки са пълни със захар, консерванти и оцветители, които влошават състоянието на страдащите от инсулинова резистентност и са предразполагащ фактор за изява на клиничните признаци на заболяването.

-          Бързи въглехидрати

Тук следва да споменем едни от най-любимите храни на българите – тестени закуски, хляб, сладки изкушения от тесто, храни на основата на бяло брашно, но те далеч не са единствените. Бързи въглехидрати се съдържат и в някои зеленчуци, което налага по-задълбочени познания по темата от страна на пациента и/или помощ от диетолог по въпроса за забранените храни при инсулинова резистентност. 

Макар да не е храна, в този списък ще включим и алкохолът, тъй като той не само съдържа много захар особено ако е сладък, но и като цяло е калоричен и вреден при затлъстяване и особено неблагоприятен за хората, страдащи от инсулинова резистентност или с висок риск от развитие на такава.

 

Кои храни са най-подходящи за пациентите с инсулинова резистентност?

Освен кои са забранените храни при инсулинова резистентност е важно да се знае и кои храни пациентите могат да хапват в щедри количества. Сред тях са зеленчуци и плодове с нисък гликемичен индекс, варивата като леща, грах, боб, нахут, които са особен ценни за пациентите с инсулинова резистентност, обезмаслени млечни продукти и такива с ниска масленост, храни, богати на фибри, пълнозърнести храни, пилешко месо и риба.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance

https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-insulin-resistance-diet

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес