Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-вкусните десертни сортове грозде

04 октомври 2024, 21:00 часа

Настъпва сезонът на гроздето. Макар този вкусен плод се предлага в търговската мрежа вече през цялата година, родните сортове се появяват именно през есента. Сигурно понякога се обърквате от огромното разнообразие от този вкусен плод - с едри бели зърна, по-дребни тъмни зърна, със семки или без семки.

Кои сортове грозде са най-вкусни?
Кардинал
Това е един от най-широко разпространените едроплодни ранозрели десертни сортове в света. Сортът Кардинал произхожда от Калифорния, САЩ. Получен е от кръстосване на Фламе Токай и Алфонс Лавале през 1939 г. Много бързо се разпространява в САЩ, след това в Италия, откъдето е пренесен в другите страни в Европа. В България започва да се разпространява от 1960 г.
Зърното е едро, сферично, понякога сплеснато към върха или ръбесто. Кожицата му е средно дебела, крехка, тъмновиолетова, на ивици. Вкусът е приятен, при пълна зрялост е слабо мискетов.

Наслада
Сортът грозде Наслада е комплексно устойчив, получен чрез кръстосване на сортовете Хамбургски мискет и Сейв Вилар. Гроздът на Наслада е средно голям, коничен, рехав. Зърното е средно едро, почти сферично. Кожицата е тънка, крехка, зеленикаво жълта до кехлибарено жълта. Консистенцията на зърното е месеста и сочна. Вкусът е хармоничен, със слаб мискетов аромат.
Сортът Наслада е среднозреещ. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост при стъблени формировки и смесена резитба. Гроздето от сорта Наслада е подходящо както като десерт, така и за производство на вино.

Болгар
Това е най-разпространеният семенен десертен сорт грозде в България. Отличава се с големи до много големи конични, крилати, полусбити до рехави гроздове. Зърната са много големи, продълговато-цилиндрични, понякога яйцевидни, хрупкави, с хармоничен вкус. Кожицата е здрава, плътна, но не и жилава, с кехлибарено жълт цвят, понякога с ръждиви петна. Гроздето узрява около средата на септември. Лозите са силно растящи с добра родовитост. Нападат се от гъбни болести, неприятели и не са устойчиви на ниски зимни температури. Болгар е най-ценният десертен сорт грозде у нас, който се използва главно за прясна консумация.

Супер ран Болгар
Гроздовете са средно големи до големи, средно сбити до рехави, конични, с изравнени по големина и оцветяване зърна. На външен вид са подобни със сорт Болгар. Зърната са едри до много едри, продълговати, месести, с много приятен хармоничен вкус. Кожицата е восъчно жълта до кехлибарена. Супер ран Болгар е един от най-ранните сортове десертно грозде у нас. Узрява през първата половина на август. Расте буйно, има добра родовитост и добра добивност. Ако е оставено на лозите, гроздето запазва дълго време приятния си външен вид и вкусови качества. 

Хамбургски мискет
Гроздът на Хамбургския мискет е средно голям, разклонен, силно рехав. Зърната са средно големи до големи, овални, сладки, със силен мискетов вкус. Кожицата е плътна, жилава, тъмносиня, покрита обилна с восъчен налеп. Гроздето узрява през първата половина на септември.
Сортът Хамбургски мискет се напада от болести и неприятели, особено от брашнеста мана. Гроздето му е сравнително устойчиво на гниене. Той е по-студоустойчив от Болгар и Кардинал. Лозите на Хамбургски мискет плододават най-добре на хълмисти терени с достатъчно богати, но леки по механичен състав почви. Гроздето е вкусно и подходящо за съхранение. Използва се и за гроздов сок, както и за приготвяне на мискетови вина и ракии.

Чауш
Гроздовете са средно големи до големи, полусбити до плътни и конични. Зърната са едри, яйцевидни или кръгловати. Месото е сладко, сочно, с хармоничен вкус и фин ванилен аромат. Кожицата е жълто-зелена, плътна, но крехка.
Този сорт не може да се самоопложда, затова добивите по години варират много силно. За да се осигури нормално опрашване, чауш трябва да се засажда близо със сортове, които имат фертилен прашец и цъфтят по същото време. Такива сортове са Хамбургски мискет, Шасла доре, Димят и др. Чаушът се напада силно от мана и оидиум, а при влажно време гние силно. Има крехка кожица, което го прави по-слабо транспортабилно.

Още: Лекар: Гроздето може да отключи здравословни заболявания при хората над тази възраст

Здравен съвет за деня, 4 октомври: Лекар: Яжте гроздето така, за да е най-полезно

Това желе от грозде ще ви върне години назад

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес