Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-популярните спортове за залози?

16 май 2024, 11:05 часа

Темата с най-популярните спортове в Македония, а и като цяло по нашия край на света, може да предизвика много спорове. Но всъщност отговорът на този въпрос е много ясен, благодарение на бет365 и данните, които виждаме на тяхната платформа. За едни класацията ще е доста голяма изненада, но други ще я познаят до последната запетайка - да видим вие от кои ще се.

Реклама

Няма как да не започнем с Цар Футбол!

Футболът като спорт се заражда в средата на 19-ти век в Англия. Нормално, като най-популярен спорт като цяло в света, той е най-известният и сред нашите македонски съседи. Но това не е просто следване на тенденциите.

Като футболна нация са доста подценявани, но феновете на футбола винаги ще помнят някои от мачовете на Северна Македония в световните турнири.

● През октомври 2022 година на гостуване на Англия, националният отбор постигна равен резултат - 2-2;

● През същия месец, но през 2004 година, като домакини направиха равенство с резултат 2-2 срещу отбора на Холандия;

● При следващия им мач, който е през 2005, Македонците като гости постигат равенство 0-0;

● На 7 октомври 2006 година постигнат ново равенство с Англия, и то отново като гости.

● През 2007 година побеждават Хърватия с 2-0, при положение, че тогава отборът е един от най-добрите на турнира.

Най-популярните македонски отбори са Вардар от Скопие, Работнички от Скопие, Шкендия от Тетово, Пелистер от Битоля и Победа от Прилеп. Форматът на футболното им първенство е от Първа, Втора и Трета футболна лига, регионални лиги, Купа и Суперкупа на Македония.

Най-успешният футболист в историята на страната със сигурност е Горан Пандев, който имаше невероятна кариера в първенството на Италия и то в най-силните му години.

Не е изненада, че следващият най-популярен спорт е баскетбола

Първенството в Северна Македония със сигурност има нужда от още много работа. Все пак няма как да се отрече, че страната е дала няколко много сериозни баскетболисти на света, включително и на Националната Баскетболна Асоциация на САЩ. Освен това, в страната следят изключително много баскетбола в Европа и Америка, където се представят много баскетболисти от бившите югославски републики.

Форматът на тяхното първенство е с Първа, Втора и Трета лига за мъже, младежки лиги, заедно с А и Б лиги за жените.

Кои са най-известните македонски баскетболисти?

● Най-известният баскетболист на Северна Македония е Благоя Георгиевски. Той е от по-старите поколения и е играл по времето на Югославия, като е бил един от най-добрите баскетболисти в обединението. Друг интересен факт за него е, че през кариерата си е играл само за един отбор - Работнички. Заемал е позицията разиграващ защитник.

● Петър Наумоски. Той е играл основно на позицията разиграващ защитник, но е показал доста умения и по крилата. Има доста успешни години в първенствата на Турция и Италия.

● Перо Антич. Освен като играч, той се е доказал и като президент на баскетболната федерация на страната. Играе и като център, и като крило. Има две години в NBA с отбора на Атланта Хоукс, играл е в Гърция, Сърбия, България, Русия и Турция.

● Чеди Осман. Роденият в Охрид младеж започва кариерата си ударно, като тръгва от Анадола Ефес. Само 6 години му отнема да стигне до САЩ, където първо играе 6 години за Кливлънд Кавалиърс. От 2023 година до момента играе за Сан Антонио Спърс.

● Владо Илиевски е друг много известен баскетболен играч. Той беше на косъм да влезе в NBA през 2002 година, но малко не му достигна да бъде изтеглен. Въпреки това има невероятна кариера, през която е бил в Сърбия, Италия, Хърватия, Словения, Чехия и къде ли още не.

Това са двата най-популярни спорта в Северна Македония, като в позициите надолу въпросът е една идея по-спорен. Все пак ще ги разгледаме, без да ги класираме.

Тенис

Корените на тениса са във Франция от XII век, където се играе с ръкавица и топка. Съвременната игра на тенис, която се играе с ракета и мрежа, е разработена в Англия в края на XIX век.

Най-старият турнир по тенис - Уимбълдън, започва през 1877 г., а Откритото първенство на Франция, Откритото първенство на Австралия и Откритото първенство на САЩ са четирите състезания от Големия шлем.

Международната федерация по тенис (ITF) контролира този спорт, а тенисът е олимпийски спорт от 1896 г. с прекъсване от 1924 до 1984 г.

Волейбол

Волейболът, изобретен в Съединените щати от Уилям Г. Морган през 1895 г., е придобил широка популярност в Европа. Държави като Русия, Италия и Полша се радват на успехи в международни състезания.

Международната федерация по волейбол (FIVB) контролира спорта, а значими турнири са Волейболната лига на нациите, Световната купа по волейбол и Световното първенство. Волейболът е олимпийски спорт от Игрите в Токио през 1964 г.

Ски

Карането на ски, както като средство за транспорт, така и като спорт, се практикува в Европа от праисторически времена.

Днес алпийските ски, ски бягането, ски скоковете и свободният стил са популярни, особено в алпийските и скандинавските страни. Международната федерация по ски (FIS) е световният ръководен орган на този спорт.

Алпийските ски са част от Зимните олимпийски игри от 1936 г., а ски бягането е включено в първите Зимни олимпийски игри през 1924 г.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес