Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-богатите на магнезий храни и напитки

17 ноември 2023, 07:35 часа

Магнезият е основен минерал, който играе решаваща роля в различни телесни функции, включително мускулната и нервната функция, контрола на кръвната глюкоза и здравето на костите. Включването на богати на магнезий храни и напитки в диетата ви е от жизненоважно значение за поддържане на цялостното благосъстояние. Ето и някои от най-богатите на магнезий продукти:

Зеленолистни зеленчуци

Тъмни зеленолистни зеленчуци като спанак, кейл и швейцарски манголд са отлични източници на магнезий. Тези зеленчуци не само осигуряват значително количество магнезий, но също така предлагат разнообразие от други основни хранителни вещества и антиоксиданти, които допринасят за цялостното здраве.

Още: По кое време е най-добре да приемате магнезиеви добавки

Ядки и семена

Бадемите, кашуто и тиквените семки са богати на магнезий. Включването на шепа от тези ядки и семена в ежедневните ви закуски или хранения може да помогне за увеличаване на приема на магнезий. Освен това тези храни осигуряват здравословни мазнини и протеини, което ги прави питателен избор.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни като кафяв ориз, киноа и овес съдържат магнезий, както и фибри и други важни хранителни вещества. Изборът на пълнозърнести храни пред рафинирани е не само полезен за приема на магнезий, но и спомага за по-добро общо здраве и храносмилане.

Още: Дефицит на магнезий - лекар разкри кои са първите симптоми

Риба

Мазните риби като сьомга и скумрия не само са богати на омега-3 мастни киселини, но и съдържат магнезий. Включването на рибата в диетата ви носи двойна полза, тъй като подпомага здравето на сърцето и задоволява потребностите ви от магнезий.

Банани

Бананите са удобен и преносим източник на магнезий. Те съдържат и калий, който действа синергично с магнезия за поддържане на мускулната и нервната функция. Включването на банани в диетата ви е лесен начин да увеличите приема на магнезий.

Още: Каква е опасността от излишния магнезий?

Кисело мляко

Киселото мляко, особено гръцкото, е добър източник на магнезий. Освен това киселото мляко е богато на пробиотици, които допринасят за здравето на червата. Избирайте обикновено, неподсладено кисело мляко, за да избегнете добавените захари и да увеличите съдържанието на магнезий.

Черен шоколад

Черният шоколад, в умерени количества, може да бъде вкусен начин за увеличаване на приема на магнезий. Търсете шоколад с по-високо съдържание на какао, тъй като той обикновено съдържа повече магнезий. Наслаждавайки се на един или два квадрата черен шоколад, можете да задоволите желанието си за сладко, като същевременно си осигурите основни хранителни вещества.

Още: Кой магнезий за какво помага - ето какво разкри лекар

Авокадо

Авокадото е не само вкусно, но и добър източник на магнезий. Те са универсални и могат да се добавят към салати, сандвичи или да се консумират самостоятелно.

По отношение на напитките

Вода

Още: Магнезий: Как влияе на кръвната захар

Въпреки че водата не съдържа значителни количества магнезий, поддържането на хидратация е от решаващо значение за цялостното здраве и може косвено да подпомогне усвояването на магнезий.

Зелен чай

Зеленият чай е здравословна напитка, която съдържа известно количество магнезий. Освен това той предлага антиоксиданти и други съединения, подпомагащи здравето.

Добре балансираната диета, която включва разнообразни храни и напитки, богати на магнезий, е от ключово значение за задоволяване на нуждите на организма от магнезий. Важно е да се отбележи, че индивидуалните нужди могат да варират и консултацията със здравен специалист може да ви помогне да определите оптималния прием на магнезий за вашите специфични нужди.

Източник: Healthline

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес