Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са ключовите разлики между психопат и социопат?

08 април 2024, 10:44 часа

Стресът, трудностите в живота и липсата на адекватна помощ за преодоляване на последствията от травми или преживявани, оставящи трайна негативна следа върху личността, емоциите, начина на мислене и поведението ѝ, водят до нарастване на броя на страдащите от личностни разстройства, сред които е и психопатията.

Реклама

Самото незнание какво представлява личностното разстройство, описването му от обикновения човек като лудост и нежеланието за оказване на помощ на страдащия от него, увеличават риска от опасни последствия от поведението и действията на психопатите и социопатите.

За да разберем как можем да помогнем на човек, засегнат от личностно разстройство, както и какви са разликите между психопат и социопат, трябва първо да сме информирани какво представляват психопатията и социопатията, кои са факторите, отговорни за появата им, както и какви са симптомите, с които се проявяват.

Какво е психопат?

За да открием най-ярките разлики между психопат и социопат, следва да знаем какво е психопатията. Психопатията е антисоциално личностно разстройство, свързано с прояви на гняв, манипулации, експлоатации, лъжи, изречени и извършени без никакъв срам, притеснение или чувство, че се извършва нещо нередно.

Как да разпознаем психопата от пръв поглед?

Именно тази увереност в действията и неразбиране за тяхната нередност правят трудни за разпознаване лъжите на психопата дори от опитни лица, тъй като езикът на тялото не ги разкрива като лъжци – факт, който се дължи на увереността в правотата им. Това обаче е само една от линиите на поведение, която разкрива психопата. В зависимост от типа психопатично разстройство се наблюдават:

  • зависимост от грижите на близки или роднини, уязвимост, страх от новото и промените при астеничната психопатия,
  • гняв, раздразнителност, избухливост, тревожност, прояви на болезнена ревност и мания за контрол, жестокост при възбудимата психопатия,
  • океан от емоции, които не подлежат на контрол, при истеричната психопатия,
  • подозрителност, отмъстителност, усещане за преследване, недоволство от живота, възприемане на събитията различно от околните и в негативен план.

Други черти от характера на личността и нейното поведение, които помагат да се идентифицира психопатът и да се разграничат психопат и социопат, са:

  • безотговорност,
  • нарцисизъм и прекомерно самочувствие,
  • криминално поведение,
  • поведенчески проблеми, проявяващи се от най-ранно детство,
  • липса на емпатия и прояви на разбиране на околните,
  • паразитен начин на живот и липса на дългосрочни цели,
  • импулсивност и др.

Психопатията се наблюдава при около 1% от населението, като засяга предимно силния пол. 

Скритите черти на психопатите – как да разберете, че си имате работа с такива

Социопат и социопатия – какво представляват? 

Социопатът е разновидност на психопата, но патологичното му поведение се проявява в сферата на социалните му взаимодействия, като социопатите не съумяват да се адаптират в социална среда, тоест в обществото. Гневът е чест спътник на социопата, като причините за него често са незначителни или дори несъществуващи извън представите и света на социопата.

Макар че идентифицирането на социопатията и психопатията да е задължение на специалиста и да е трудно за нас за разграничим на пръв поглед тези две разстройства на личността, има белези, които правят разпознаването по-лесно за обикновения човек.

Психопат и социопат – прилики и разлики

Както психопатията, така и социопатията се характеризират с на незачитане и нарушаване на правата на другите. Докато социопатът може да бъде разпознат по своите импулсивност, рисково поведение и склонност към насилие, психопатът се разпознава по нежеланието да зачита правата и чувствата на другите и по липсата на срам. И психопатът, и социопатът си служат със средствата на манипулацията и склонността си към измами. Ключовата разлика между двете е, че психопатията има афективна и междуличностна област, която не е свързана с ASPD, но далеч не е единствената.

  • Разлики се наблюдават в начина на диагностициране и лечение.
  • Докато при психопатите се наблюдава тотална липса на емпатия, при социопатите не е задължително да липсва емпатията.
  • Докато психопатите не могат да се обвържат емоционално, социопатите могат да формират емоционална близост.
  • Докато психопатите по-често проявяват манипулативно поведение, нарцистично и са патологични лъжци, притежаващи обаче чар, социопатите се открояват с гнева и агресията си.
  • Безчувствеността и емоционалното откъсване са характерни за психопатите и са тяхна отличителна черта, която не се наблюдава при социопатите.

Въпреки ключовите разлики неспециалистът трудно би разграничил психопатията от социопатията и дори отличното познаване на разликите не помага за идентифициране на личностното разстройство от неспециалисти. Диагностиката не е сигурно решение на проблема за жалост, защото дори поставянето на точната диагноза не помага за назначаване на лечение, тъй като не съществува лекарство или специфична форма на терапия, за които да е установено, че намаляват ефектите от заболяването. Подходът и терапията са индивидуални и с неясен успех, но са важни, тъй като липсата на диагностика и опит за лечение на тези личностни разстройства водят до задълбочаване на проблема.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес