Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са храните, които не трябва да поставяме в микровълновата фурна

24 юни 2021, 08:20 часа

Микровълновата фурна е безспорно удобство в съвременния живот със забързан ритъм и иновация в сферата на бързото хранене. С нея за минути може да претоплите или сготвите вкусно ястие, както и да размразите желан продукт. Знаем ли обаче, че има храни, които не бива да поставяме в микровълновата фурна и причините за това? Кои са те?

Храни, които да държите далеч от микровълновата фурна

  1. Цвеклото. Изключителните му ползи за здравето и общото благосъстояние на организма се проявяват само когато се яде в сурово състояние и не е преминало термична обработка. Ако използвате микровълновата, то губи полезните си съставки и свойства.
  2. Яйцата. Ако искате да съсипете кухнята си и да ви се наложи да извършите основно почистване, поставете в микровълновата фурна сурови яйца с черупките. Очаква ви внушителна експлозия. Доматите са другият продукт, който не трябва да поставяте цял в микровълновата фурна по същата причина. Ако желаете да използвате тази фурна за лесно и бързо варене на яйца, закупете си специален уред, който ще направи това безопасно и сигурно. Не се препоръчва консумацията и на претоплени бъркани яйца, но вече не заради опасност от експлодирането им, а за да си спестите проблеми със стомаха и да се възползвате от здравословните им ползи.
  3. Спанак. Известно е, че той е зеленчукът с най-много нитрати. Нагряването на нитратите е изключително опасно за здравето – отделя канцерогенни вещества.
  4. Майчина кърма. Ако кърмите и сте приготвили млякото предварително в шише, стоплете го на водна баня, не в микровълновата. Няма неоспорими доказателства, че микровълновата фурна е вредна за детското здраве, но изследователи са открили, че увеличава количеството на Escherichia coli в млякото. Бебетата нямат изградена здрава имунна система, тя е в процес на развитие, ето защо по-добре не рискувайте с микровълновата печка при малки деца.
  5. Замразени плодове. Ако решите да ги размразите в микровълновата печка, не само ще се лишите от полезните им свойства, но ще застрашите и здравето си. Отделят се канцерогенни вещества.

Общи съвети за правилна експлоатация на микровълновата фурна

В микровълновата фурна с оглед на безопасността ви не бива да поставяте и запалими предмети, метал и алуминиево фолио, тъй като се образуват искри, съдове от менаним, тъй като се топи. Използвайте този отличен домакински помощник разумно, внимателно и отговорно, за да ви служи дълго, да си спестите чистене на уреда и кухнята след неприятни инциденти и да предпазите здравето си, запазвайки полезния състав на продуктите и недопускайки отделянето на вредни вещества.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес